Перевірені способи чищення столового срібла і мельхіору

У вас вдома напевно лежить набір мельхіорових ложок, виделок і ножів, що перейли у спадок. Або десь припадають пилом старовинна цукорниця і чайник, що від часу втратили свій первісний вигляд. Пропонуємо дізнатися, як почистити ці столові аксесуари від чорноти.

Чому темніють срібло і мельхіор?

Основна причина потемніння і почорніння столового срібла і мельхіору - неправильне зберігання. Для профілактики і після позбавлення від забруднень потрібно по можливості обмежити контакт столового приладдя з повітрям і іншими металами - тримати їх в окремій коробці і бажано обгорнутими в харчову плівку, фольгу або паперову серветку.

Зберігають мельхіоровий і срібний посуд в прохолодному сухому місці. Ні в якому разі не мийте такі речі в посудомийній машині і не очищайте жорстким матеріалом або абразивними засобами. Після миття обов’язково витирайте срібло насухо і не прибирайте, поки воно повністю не висохне (волога може залишити на металі плями). Не рекомендується використовувати мельхіоровий і срібний посуд для подачі дуже холодних або дуже гарячих страв, а також рибної ікри - все це може спровокувати потемніння металу.

Варто зазначити, що такий посуд не є дешевим, а от в інтернет-магазині Akval.com.ua можна по доступній вартості придбати чудові набори з нержавіючої сталі.

Чим і як чистити

Перш ніж почати очищення срібних і мельхіорових столових аксесуарів, вимийте їх в теплій мильній воді. Це видалить жир, кіптяву і бруд і зробить подальші процедури по очищенню більш ефективними.

Деревний попіл. Попіл незамінний не тільки в городі, а й на кухні, коли справа стосується очищення столових приладів від чорноти. Це дуже м’який, але при цьому ефективний засіб. У невелику кількість попелу додайте трохи води, щоб вийшла паста. Нанесіть її на м’яку вовняну тканину і натріть срібні і мельхіорові вироби. Після очищення промийте їх під проточною водою і витріть насухо.

Сода або сіль. Один з найбільш доступних і простих способів - використовувати соду або сіль. Складіть столове приладдя в каструлю і залийте розчином соди або солі (на 1 л води 3-4 ст.л. соди або 5 ч.л. солі). З алюмінієвої фольги скачайте кілька невеликих кульок і покладіть їх в цю ж каструлю. Поставте на вогонь і кип’ятіть протягом 10-15 хвилин. Потім промийте речі в проточній воді і насухо витріть м’якою тканиною.

Зубна паста. Щоб почистити столові прилади з мельхіору і срібла за допомогою зубної пасти, вам знадобиться шматок тканини (підійде щільна м’яка ворсиста серветка). Нанесіть на тканину трохи зубної пасти (або розведеного зубного порошку) і акуратно круговими рухами натирайте виріб. Після цього вимийте прилади в воді і залиште сушитися. Важливо: зубна паста повинна бути білою, без домішок, які можуть подряпати срібло або мельхіор.

Нашатирний спирт. Розчин аміаку, відомий як нашатирний спирт, напевно є у вашій домашній аптечці. Щоб використовувати його як засіб для чищення для срібного або мельхіорового посуду, приготуйте розчин (на 1 частину спирту 10 частин води) і занурте в нього посуд. Залиште відмокати, періодично спостерігаючи за змінами, і як тільки побачите, що метал очистився (на це піде близько години), дістаньте з розчину прилади та протріть їх тканиною.