Фахівці сумніваються в автентичності роботи Леонардо да Вінчі «Спаситель світу»

Відомий оскфордскій історик і мистецтвознавець, що спеціалізується на творчості да Вінчі, Меттью Ландрус переконаний, що продана восени минулого року за рекордні $ 450 млн. картина «Спаситель світу» була написана не самим італійським художником, а його помічником.

Як повідомила The Guardian, на думку експерта, справжнім автором полотна був учень і помічник да Вінчі - Бернардіно Луіні, чиї роботи зазвичай йдуть з молотка менше ніж за $ 1 млн. Він уточнює, що Леонардо все ж працював над картиною, але його пензлю належить лише 5 - 20% шедевра.

«Це картина авторства Луіні. Якщо вивчити картини різних учнів Леонардо, можна пізнати в «Спасителя світу» руку Луіні», - вважає Ландрус.

Нагадаємо, полотно було продано в листопаді на аукціоні Christie,s, його представляли як одну з робіт да Вінчі, яких у світі налічується менше 20. Шедевр був придбаний саудівським принцом за $ 450 млн. Як очікується, у вересні його покажуть в недавно створеному музеї мистецтв «Лувр в Абу-Дабі». У 2019 полотно буде виставлятися в паризькому Луврі.

До речі, на сайті https://paintyou.com.ua/ можна замовити оригінальні картини в стилі фліп-флоп. Повірте, це буде чудовим подарунком дорогій вам людині!

Повертаючись до теми «Спасителя світу», варто зазначити, що і раніше, хоча кілька експертів підтвердили авторство да Вінчі, але все ж у деяких провідних фахівців залишалися сумніви. Так, історик з університету Лейпцига Франк Цоллер вважає, що «Спаситель світу» є продуктом майстерні Леонардо, або ж зовсім був написаний пізніше. Спеціаліст по мистецтву Ренесансу Чарльз Хоуп також вважає, що це полотно «виглядає досить незвично» для Леонардо.

Джерела The Guardian повідомляють, що і у мистецтвознавців Лувра також є питання по авторству роботи. Глава відділу італійського мистецтва XVI століття і один з кураторів виставки Леонардо відмовився коментувати припущення про приналежність картини пензля учня да Вінчі. У 1900 році, коли «Спасителя світу» придбав сер Чарльз Робінсон, її вже приписували до робіт Луіні.

Нью-йоркський критик Джеррі Сальц опублікував напередодні торгів, 14 листопада, в виданні Vulture колонку, в якій поставив під сумнів справжність «Спасителя світу».

Відразу задавшись питанням, що робить картина Леонардо на аукціоні «Післявоєнне і сучасне мистецтво», він цитує одного з відвідувачів: « Вся справа в тому, що 90% цієї картини створено в останні 50 років ».

«Картина нагадує вигадану кимось версію втраченого оригіналу, крім того, на рентгенограмах видно тріщини, руйнування фарбового шару, дерева, що роздулося, стерта борода і інші деталі, скориговані, щоб зробити цю копію більш схожою на оригінал», - цитує Джеррі Сальця портал «Артгід».