Як захистити очі влітку: вибираємо якісні сонцезахисні окуляри

Є дві вагомі причини нагадати про сонцезахисні окуляри. І справа не тільки в літі! По-перше, шкоду ультрафіолетових променів для наших очей ніхто не відміняв, по-друге, навіть якщо куляри у вас є, користуєтеся ви ними рідко або просто не любите, можливо, варто переглянути своє ставлення до цього аксесуару і заглянути в магазин за сезонною обновкою: приємна покупка підніме настрій. На що звертати увагу при виборі сонячних окулярів?

Багато хто звик використовувати сонцезахисні окуляри як аксесуар, особливо замість обідка. Насправді їх естетичне покликання другорядне. Куди більш важливе завдання - захистити очі від ультрафіолетового випромінювання, навіть якщо сонця і не видно.

Від чого захищати очі?

Захист від ультрафіолету необхіден і шкірі - повіки, сфера орбітальної області під очима, і окуляри повинні закривати і цю область. І безпосередньо очне яблука теж. Сонячні промені, перш за все, можуть викликати опік як шкіри, так і середньої поверхні очного яблука - рогівки, кон’юнктиви. Особливо це небезпечно в силу нещільного змикання повік через якісь фізіологічні або вікові особливості. У молодих любителів пляжної засмаги може розвиватися синдром сухого ока, коли не вистачає змащуючої сльози, очі сохнуть, і пошкоджуються поверхневі структури.

За словами фахівця, в самому очному яблуці під ударом знаходяться кришталик і сітківка, що дуже часто призводить до розвитку катаракти, глаукоми та інших захворювань, що ведуть до зниження зору. Але найнебезпечніше - це пігментні утворення або плями - родимки, наприклад. Ультрафіолет може сприяти їхньому росту і переродження в злоякісні пухлини, в тому числі в меланому.

Видимі промені світла - це все те, що бачать наші очі навколо й сприймають як колір. Для зору вони небезпеки не несуть. А ось ультрафіолет і інфрачервоне випромінювання можуть наробити великих бід. Найбільшу небезпеку несуть хвилі типу С, але вони майже повністю поглинаються озоновим шаром. Зате крізь нього відмінно проникають хвилі типів А і В. Саме від них і потрібно захищати очі і шкіру. При великій інтенсивності ультрафіолетового випромінювання можна навіть отримати опік ока.

Інфрачервоне випромінювання розсіюється у зважених в повітрі крапельках води. Але при інтенсивному ультрафіолетовому воно «додає масла у вогонь» і впливає на зоровий апарат. Тому, підбираючи сонцезахисні окуляри, про нього теж потрібно пам’ятати.

Як вибирати?

Купувати перший вподобанийд аксесуар в кіоску або в переході фахівці не радять по одній простій причині - темний колір лінз ще не означає, що вони дійсно сонцезахисні. Вибираючи якісні окуляри, а їх можна знайти на http://miss-aolise.com.ua/brand/polarized, потрібно вирішити, де ви будете їх носити і з якою метою. Від цього залежить ступінь захисту майбутнього аксесуара. Для цього виробники використовують спеціальне маркування на внутрішній стороні дужки окулярів.

- «0». Цю групу представляють окуляри, лінзи яких пропускають від 80% до 100% сонячних променів. Захисну функцію вони практично не виконують, тому підходять тільки для північних широт або похмурих днів в південних регіонах;

- «1». Такі окуляри пропускають від 43% до 80% сонячного випромінювання. Це вже оптимальний міський варіант в наших широтах;

- «2». Лінзи пропускають від 18% до 43% ультрафіолету. Цей клас аксесуарів підійде для міста в південних регіонах України;

- «3». Лінзи з таким ступенем захисту допускають до очей лише 8-18% сонячного випромінювання. Такий аксесуар необхідний, якщо ви збираєтеся відпочивати на море або в тропічні країни;

- «4». Ці окуляри мають максимальний захист, так як пропускають від 3% до 8% променів від сонця. Вони необхідні тільки у високогір’ї і в країнах, що лежать на екваторі.

Крім цифрового позначення, ступінь захисту сонцезахисних окулярів може позначатися термінами: Cosmetic, General та High UV-protection. Перша група несе швидше естетичну, ніж захисну функцію. Маркування General призначена для обмеження доступу ультрафіолету до очей до 20-50%, що ідеально підходить для носіння у всіх регіонах нашої країни. Але носити такі окуляри краще в місті, куди через високі будівлі не проникають найяскравіші сонячні промені.

Окуляри з маркуванням High UV-protection відносять до спеціальних. Вони захищають очну сітківку від сонячного опіку, що особливо важливо під час відпочинку в тропіках або в засніжених горах, де промені багаторазово відбиваються від кристалів снігу.