Правда і міфи про матраци

Потреба уві сні - одна з найважливіших сфер нашого життя. І так як кожна людина прагне задовольнити цю потребу найкращим чином, виробники спальних аксесуарів вигадують все нові товари, що задовольняють переваги будь-якого з нас. Щоб не відставати один від одного фірми вносять різні інноваційні деталі в свою продукцію. А деякі "покращують" товари тільки на словах. Як же розібратися в тому, що є правдою, а що - черговий рекламний міф? Нижче ви можете прочитати про найпоширеніші, але не завжди найбільш правдиві думки про матраци.

Бажаючи купити кращий матрац, більшість покупців шукають оголошення, де було присутнє б слово “ортопедичний”. І дійсно, словосполучення “ортопедичний матрац” увійшло в нашу мову як усталений вираз. Але насправді звичка так називати нові матраци була прищеплена покупцям маркетологами. Адже немає жодного стандарту, який би вказував, який матрац має ортопедичний ефект, а який ні. І тим більше, матраци не мають нічого спільного з лікарями ортопедами.

Насправді “ортопедичним” матрац стає тоді, коли він ідеально підходить конкретній людині з його унікальними фізичними даними і станом здоров’я. При створенні ідеально зручного матраца повинні враховуватися зріст, вага, спосіб життя людини, а також її вподобання. До речі, саме по посиланню купить ортопедический матрас можна знайти моделі, які ідеальним чином відповідають всім індивідуальним запитам.

Деякі покупці і виробники мають на увазі під словом “ортопедичний” спальні поверхні, які виготовлені з урахуванням нових технологій, наприклад на основі незалежного блоку пружин, а також матраци з кількома зонами жорсткості.

Міф про жорсткість

Значна частина покупців вважає, що хороший матрац обов’язково повинен бути жорстким. І тільки такий матрац може позбавити їх від болю в хребті. Це міф! Як згадувалося вище, всі ми різні. А значить нам не може підходити одна і та ж спальна поверхня.

У деяких випадках дійсно корисно спати на жорсткій поверхні. Це рекомендується дітям і підліткам, у яких хребет ще не сформувався. Але і в цій ситуації ступінь жорсткості повинен бути помірним. Адже занадто жорсткі матраци заважають нормальній циркуляції крові і не дають організму розслабиться під час нічного відпочинку.

Насправді найважливіший фактор в матраці - його пружність. Саме вона впливає на те, в якому становищі буде знаходитися хребет під час сну: прогнеться, як в гамаку, або прийме анатомічно правильне положення.

Міф про штучні наповнювачі матраців

Думка про те, що все натуральне - добре, а штучне - погано, не завжди виправдано. Хоча багато хто повірив міфу про те, що кращий матрац - це виріб без штучних наповнювачів, насправді це не так.

Найпоширеніші види штучних наповнювачів (латекс, холлофайбер, пінополіуретан) для пружинних і безпружинних матраців гіпоалергенні, безпечні, мають антибактеріальний ефект, яким рідко володіють натуральні наповнювачі. На їх основі виробляють матраци для дітей до року, що рекомендовано педіатрами. Крім того, деякі штучні матеріали мають дуже вдалими властивостями, яких немає у натуральних наповнювачів, наприклад ефектом пам’яті.

Кілька вірних істин про матраци

На щастя, не все, що ми знаємо про матраци - це міф. Ось кілька абсолютно правильних тверджень про спальні поверхні:

- Матрац потрібно підбирати відповідно до віку. Вік - це дійсно один з найважливіших критеріїв, які повинні визначати тип спальної поверхні. Наприклад, дітям рекомендовані помірно-жорсткі пружні матраци, а літнім більш м’які й еластичні з декількома зонами жорсткості.

- Краще вибирати вироби на основі незалежних пружин. Це чиста правда. Залежні пружини пов’язані одна з одною, через що утворюють “гамак” під вагою людського тіла, що може нашкодити хребту. А незалежні пружини прогинаються тільки там, де потрібно, підлаштовуючись під вигини нашого тіла. Ще один плюс незалежних пружин - відсутність скрипу.

- Щоб продовжити термін служби матрац необхідно перевертати. Це дуже хороша порада. Перевертання матраца раз в 6 місяців запобіжить утворенню на його поверхні “ям”.

- Чим більше пружин, тим краще. І так і ні. З одного боку, в хорошому матраці буде більше пружин, ніж в товарах радянських часів. З іншого боку, не завжди покупка матраца з щільністю пружин 1 025 штук на метр кв. - це необхідність. Ці вироби рекомендовані людям із зайвою вагою, а в середньому блок з щільністю 512 пружин на метр кв. задовольнить потреби пересічного покупця.