Поради, які допоможуть довше зберегти букет

Троянди і волошки, дзвіночки і ромашки, жоржини і тюльпани, троянди і хризантеми ... Цими та багатьма іншими квітами ми милуємося не тільки на клумбі, а й в букеті. Правда, не так довго. Що ж зробити, щоб ця краса якомога довше милувала око?

Для всіх квітів дотримуйтесь головного правила: перед тим, як ставити букет у вазу, видаліть нижнє листя зі стебла, а у троянд ще й шипи, щоб уникнути гниття у воді. У квітів, що мають тверде стебло (троянди, хризантеми), гострим ножем зробіть косий зріз, щоб збільшити площу вбирання вологи.

Щоб квіти стояли довше, їм потрібні поживні речовини. Флористи радять додавати в воду спеціальні засоби для підживлення зрізаних квітів у вазі. Вони живлять рослини мінералами, надають зелені соковитості, а кольорам - яскравості. Ще один «плюс»: вода з цими засобами довго не псується. В середньому, квіти простоять в 2-3 рази довше, ніж зазвичай.

Але вирішує проблему не тільки підживлення. Принісши букет додому, не виймайте його відразу, а дайте рослинам звикнути до домашнього мікроклімату. Живі квіти не люблять різких перепадів температури. Прибулі з холоду на 10-20 хвилин поставте на засклений балкон і тільки потім перенесіть в теплу кімнату.

Не ставте вазу з квітами поруч з приладами, які випромінюють тепло, і на підвіконня. Навіть теплолюбні сорти не люблять сухе повітря і прямі сонячні промені.

Якщо куплений в квітковому магазині букетик зів’яв у вас на другий-третій день, не дивуйтеся. Такі квіточки не вміють пити звичайну воду, тому що в магазині стоять в живильному розчині. Дома відразу ставте їх в такий же.

Як надовго зберегти квіти, зрізані на домашній грядці

Підрізайте живі квіти гострим ножем або секатором. Перш, ніж поставити їх у вазу, очистіть стебла від листя, колючок і бічних пагонів, щоб вони не стикалися з водою. Не пошкодьте стебло - це прискорить його гниття.

Для більшості видів квітів воду у вазі змінюють щодня. Стебла промивають проточною водою і освіжають зріз на 1-2 см. Як і ранки на шкірі, він поступово затягується плівкою, яка перешкоджає поглинанню води і блокує поживну систему квітки. Тому зріз потрібно оновлювати кожен день.

Оновлюючи зріз, тримайте стебло під водою, щоб бульбашки повітря не потрапили в канальці стебла і не забили їх. Інакше квітка загине від нестачі вологи, навіть перебуваючи у воді. Ріжте навскіс, вивільняючи велику площу для вбирання.

Щоб квіти довше стояли, наберіть воду в пляшки і заморозьте її в морозильнику, щоб «вбити» мікроби. Потім використовуйте її для рослин.

Якщо ви займаєтесь вирощуванням квітів, замовляйте цибулини тюльпанів з Голандії, а також інший якісний посадковий матеріал на сайті florium.ua.

А зараз кілька корисних порад щодо зберігання окремих видів 

Як довше зберегти троянди

Продовжити життя трояндам допоможе ацетилсаліцилова кислота - 1 таблетка на літр води. Або цукор і оцет - по чайній ложці того і іншого на літр води. Якщо вам подарували складний букет, ставте троянди в окрему від інших рослин вазу. Вони мало з ким уживаються і пригнічують сусідів. Щоб оживити і зберегти троянди довше, окропіть їх з пульверизатора, оберніть поліетиленом і занурте в ванну або відро з холодною водою. Квіти наситяться вологою і стануть свіже.

Як зберегти бузок у вазі

Зберегти бузок у вазі до семи днів (в залежності від сорту) можна, розщепивши кінчики стебел і поставивши в підкислену воду. На ніч суцвіття потрібно обприскувати і накривати вологим папером. В’янучий букет можна «реанімувати» універсальним способом: помістіть його в ємність з теплою водою, а через 20 хвилин поверніть в вазу з прохолодною. Суцвіття знову розквітнуть у всій своїй красі. Таку ж процедуру можна проробляти з більшістю квітів, в тому числі з вибагливими жасмином, черемхою, маком.

Як зберегти тюльпани

Щоб тюльпани стояли довше, ставте їх в холодну воду, попередньо додавши в неї кубики льоду. Пригнічені квіти щільно загорніть в папір і поставте в добре освітленому приміщенні. Вони мають особливість тягнутися до світла, тому швидко випростовується.

Як зберегти гербери

Гербери погано поглинають воду. Ставте їх у високі вази, щоб стебла не торкалися дна. У воду обов’язково додавайте добрива для зрізаних квітів або активоване вугілля. Він відмінно очищає воду, усуває муть і запах. Трохи зів’ялі гербери зможе оживити нашатирний спирт, якщо додати його чайну ложку на літр води.