Що таке агроволокно і як ним користуватися

Для отримання великого врожаю сучасні фермери використовують всі доступні технології. Знаменитий чорнозем сам по собі нічого не гарантує. Навіть на кращій землі на планеті потрібно працювати не покладаючи рук, щоб виріс якісний продукт. Доводиться вдаватися до аграрних хитрощів і вивертатися, адже технології - справа недешева. Одні з головних бюджетних хитрощів останніх років - це використання агроволокна.

Що таке агроволокно

На кожному етапі землеробства використовуються свої передові технології. Агроволокно застосовується на етапі посадки саджанців. На самому початку свого розвитку саджанці дуже уразливі для впливів зовнішнього середовища. Оскільки садять більшу частину культур навесні, у українських фермерів нерідко виникають проблеми вже на першому етапі. Клімат в країні нестабільний і снігом, або навіть ударом заморозків у квітні мало кого можна здивувати.

Різкий перепад температури може призвести не тільки до зниження врожаю, а й до його загибелі. На ці, та інші випадки загрози саджанців було придумано агроволокно. Воно виконує функцію своєрідного бронежилета. Агроволокно - це екологічно чистий, міцний і легкий нетканий матеріал, який захищає саджанці від морозу, прямих сонячних променів, птахів, комах та інших шкідливих для рослин факторів.

Але чим агроволокно краще за плівку, яку фермери використовують вже не одне десятиліття? Це дуже актуальне питання, у відповіді на яке і криється вся суть переваг агроволокна. Справа в тому, що плівка пропускає тільки світло. Плівка створює надлишкову вологість і випаровування. Простою мовою, рослинам через плівку “душно” і “жарко”, до них не надходить достатня кількість повітря, зате вони захищені від холоду і птахів.

Суть агроволокна полягає в тому, що воно пропускає світло, повітря, помірну кількість сонячних променів і навіть вологу. Завдяки своїй структурі - наявності спеціальних мікропор, воно зберігає і підтримує практично ідеальні для рослин умови. При цьому, на відміну від плівки, агроволокно можна використовувати протягом усього року.

Якщо вдаряє весняний морозець, агроволокно виступає в ролі броні від холоду. Якщо спекотнім літом сонце починає випалювати паростки, агроволокно закриває їх від променів, але залишає доступ повітрю. При цьому до дорогоцінних плодів не можуть дістатися птахи і комахи, а найдорожчі види агроволокна ще й запобігають росту бур’янів.

Для досвідченого фермера агроволокно - це майже чарівний засіб для роботи з урожаєм. При належній вправності, можна використовувати засіб не тільки для захисту, але і для створення вигідного мікроклімату. Правильний підхід прискорює ріст і розвиток саджанців.

Чим відрізняється біле агроволокно від чорного

В першу чергу вони розрізняються ціною. Причому справа тут, очевидно, не в дизайні і красі. Чорне агроволокно має ряд переваг і унікальних “функцій”. Фермерам відомо, що мульчування - ефективний спосіб турботи про здоров’я рослин. Роль цієї мульчі можуть виконувати найрізноманітніші матеріали. Одне з них - агроволокно.

Розберемося докладніше, що таке мульчувальне агроволокно і як воно працює. Чорне агроволокно застосовується в якості грунтового покриття. Воно, так як і біле, пропускає воду і повітря, але не пропускає світло. Завдяки цьому, через зниження випаровування вологи, рослини можна поливати набагато рідше. Головна задумка в тому, що відсутність сонячного проміння позбавляє бур’яну останнього шансу на зростання. У підсумку про нього взагалі можна не турбуватися, що економить багато часу.

До речі, вигідно придбати агроволокно, торф кислий для голубіки, а також безліч інших товарів для саду і огороду ви можете в інтернет-магазині agrovinn.com.

Як використовувати агроволокно

Чорне волокно найчастіше використовують при вирощуванні помідорів і полуниці. Його стелять відразу після внесення насіння за спеціальною розміткою. Пагони рослин піднімаються через заздалегідь підготовлені фермером хрестоподібні лунки і через них же поливаються. Під час росту плоди не торкаються землі, а значить і не гниють.

Також ним можна прикрити пристовбурні зони дерев або ділянки між рядами. Це допомагає швидше розвиватися кореневій системі, оскільки грунт навколо краще прогрівається і відмінно зберігається взимку.

Білим агроволокном найчастіше накривають рослини, що вже ростуть в несприятливі сезони - ранньою весною, в кінці літа і в суху пору зими. Фермери, що йдуть в ногу з часом потихеньку пробують обтягувати агроволокном свої весняні теплиці. На відміну від чорної версії, йому не потрібні ніякі спеціальні конструкції: досить просто укласти волокно поверх рослин і щільно закріпити їх по краях.