Вчені назвали найшвидшу істоту на Землі

При виникненні питання про те, хто ж є найшвидшою істотою на планеті, кожен з нас відразу згадує про гепарда, страуса, марліна або будь-яких інших швидкісних тварин. Але, як виявилося, це зовсім не так. Найбільш швидким жителем нашої планети є невеликий хробак, який отримав ім'я Spirostomum ambiguum. До такого висновку дійшли дослідники з Технологічного інституту Джорджії (США), які певний час вивчали цю дивовижну істоту.

Spirostomum ambiguum - це вид одноклітинних хробаків, яких розгледіти неозброєним оком практично неможливо. Їх довжина становить всього чотири міліметри. Він мешкає в прісних і солоних водах нашої планети. Однак, як виявилося, Spirostomum ambiguum має на озброєнні унікальну фізіологічну особливість, що дозволяє розвивати таку неймовірну швидкість. 

Вчені з’ясували, що навіть незважаючи на свої невеликі розміри хробак може пересуватися надзвичайно швидко. У цьому йому допомагають джгутики, якими озброєне його тільце. У певний момент, коли Spirostomum ambiguum збирається податися куди-небудь, його тіло скорочується на 60%, і відбувається це всього за 1/200 секунди. Скоротившись до максимальних розмірів, він вистрілює вперед, за рахунок чого утворюється та сама неймовірна швидкість. 

Дослідники стверджують, що цей хробак здатний розганятися до 724 кілометрів на годину. Така швидкість практично не залишає шансів розглянути пересування Spirostomum ambiguum.

До речі, на сайті www.rp-ua.com ви знайдете найсвіжіші новини в Україні і світі.

Вчені пояснили, що у найпростіших істот за швидкість рухів відповідають трохи інші механізми, ніж у тварин. Якщо у великих тварин - це білки актин і міозин, то у одноклітинних - крихітні молекулярні пружини, засувки і біологічні двигуни, що і дозволяють їм пересуватися на великій швидкості.

Що саме змушує істоту так швидко переміщатися - загадка. У найближчі чотири роки вчені планують почати велике дослідження, в якому докладніше вивчать Spirostomum ambiguum.