Академічна мантія - європейська традиція церемонії вручення дипломів

Атрибути академічного одягу - мантія і конфедератка різних кольорів - стають дуже популярними в вузах. Найчастіше студенти одягаються в такий наряд в день випускного. Давня традиція робить церемонію особливо урочистою, а самих студентів - серйозними і гордими своїм званням.

Академічним одягом мантія і конфедератка стали в середні століття. Перші вищі навчальні заклади у вигляді університетів з’явилися «на базі» духовних шкіл при монастирях. Тому і основний наряд - мантія - залишився. А шапочка-конфедератка утворилася з простої ярмулки. Щоб студенти і викладачі відрізнялися від звичайних служителів церкви.

Спочатку мантії студентів нічим не відрізнялися від чернечих. Згодом академічна мантія стала більше схожою на широку туніку. Мантії для викладачів мають більш шикарний крій і прикраси. На рукава мантії доктора нашиваються по три оксамитові смуги, звані шевронами.

Студентські мантії також різняться в залежності від рівня освіти. Бакалавр носить мантію «без викрутасів», фахівець - вже з коміром, магістр - з капюшоном, як викладач. Правда, викладацьких нашивок у магістра немає.

Колір мантії має значення, тому що визначає спрямованість науки, що вивчається студентом або викладається професурою:

- білий - знак гуманітарних наук, мистецтва;

- зелений - медицини і фармацевтики, іноземних мов;

- фіолетовий - економіки, господарювання, архітектури;

- золотий - математики;

- синій - філософії і політології.

Існує спеціальна карта кольорів для мантій, що враховує всі сучасні спеціальності. Колір конфедератки збігається з кольором мантії.

Справжня конфедератка історично є національним головним убором поляків, популярним в XVIII столітті. Це була шапка з чотирикутною «верхівкою», хутряним околишем і полотняною простьобаною тулією. Якщо дружите з історією, знаєте про так звану Барську конфедерацію 1768-1772 років. Так ось, в той час конфедерати дуже навіть поважали такі шапки.

Студентська шапочка-конфедератка, мабуть, результат єднання з подальшою еволюцією ярмулки і конфедератки. Є думка, що чотирикутник-капелюх символізує багатогранність і гармонійність особистості у людей, що займаються науками.

Для академічної конфедератки характерна наявність пензлика, званої ліріпіп. Ті, у кого є вчена ступінь, носять ліріпіп на лівій стороні. А “недовчений” поки що, тобто студент - на правій.

Є дуже урочистий і зворушливий момент на врученні диплома студентам. Це перекидання пензлика-ліріпіпа з правої сторони на ліву. Дійство це здійснює ректор, декан або почесний професор - у кожного вузу свої традиції. Так що якщо на вас мантія і конфедератка з пензликом зліва, а в руках диплом - ви - випускник! Vivat і Gaudeamus Igitur!

Наближається випускний у ВУЗі? Значить саме час студенту потурбуватися про відповідний урочистий наряд. На сайті http://magistrshop.com.ua/prokat-mantii/prokat_manti_magistra_depr/ ви можете замовити прокат мантій і конфедераток для магістрів, спеціалістів, бакалаврів.