Мистецтво говорити красиво: як розвинути красномовство за мінімальний термін?

Багато людей схильні вважати красномовство природним талантом, а людей, які ним володіють, - рідкісними щасливчиками. Але, як показує практика в усіх сферах життя і мистецтва, талант - це лише малий відсоток успіху, все інше - завзятість і щоденна праця.

Розвинути красномовство неважко. Це добре вивчений предмет, якому навчалися і який викладали ще в стародавній Греції і Римі. Можна з упевненістю виділити ряд якостей, притаманних красномовній людині майже у всіх випадках: хороша пам’ять, впевненість в собі, здатність до імпровізації, грамотна і добре поставлена ​​вимова. Якщо розглянути ці якості окремо, ви переконаєтеся, що кожну з них можна виробити в собі самостійно, або відвідуючи відповідні курси. Існують і комбіновані заняття, метою яких прямо або побічно є розвиток красномовства. До таких можна віднести курси ораторського мистецтва та акторської майстерності.

Хотіли б ви бути здатним говорити на будь-яку тему, навчитися цікаво розповідати про нудні речі, майстерно володіти силою слова, викладати свої думки в переконливій і аргументованій формі, з легкістю імпровізувати або чітко слідувати підготовленій промові? Якщо так, то вам просто необхідно осягнути мистецтво красномовства.

Для того, щоб оволодіти мистецтвом говорити красиво, необхідно в першу чергу:

- Знайти гармонію свого внутрішнього стану, тобто подолати в собі невпевненість або страх перед незнайомою аудиторією, налаштуватися на позитивний результат. Звичайно, вміння долати хвилювання перед публічним виступом приходить з практичним досвідом, який можна отримати в акторському гуртку. На заняттях ви дізнаєтеся, як розвинути красномовство, побороти страх сцени і незнайомих співрозмовників. Педагоги також вкажуть на ваші помилки і дадуть індивідуальні рекомендації на тему розслаблення, усунення хвилювання перед виступом, тренінги допоможуть вам стати більш впевненою в собі особистістю.

- Навчитися красномовству дорослій людині неможливо без роботи над якістю мови, звукодобуванням, дикцією. Говорити багато або швидко - не означає красиво. Важливі деталі, які допомагають стати красномовним оратором і просто приємним співрозмовником. Існує безліч практик, які включають в себе всілякі дихальні вправи і мовні розминки. Багато з цих вправ стають ефективними тільки при виконанні їх з професійним педагогом з акторської майстерності. Неправильне виконання техніки не поліпшить дикцію і не поставить правильного дихання, яке необхідне для тривалого виступу.

- Розвинути красномовство допоможе така тема виступу, яка вас захоплює, ваш «коник» може стати вашою «візитною карткою». Не бійтеся говорити і розповідати про ваше улюблене хобі або приємну подію. Тоді справите враження енергійної, цікавої, «живої» і, звичайно, красномовної людини. Для цього навіть в самій науковій і «сухій» темі знайдіть цікаві для вас факти, проведіть аналогії з цікавими подіями, покажіть схеми, що спрощують зміст вашої доповіді, використовуйте ілюстрації та відео матеріали.

- Спробуйте жартувати з аудиторією, її прихильність обов’язково розкриє ваше красномовство. Тренуйте себе в імпровізації на уроках ораторської майстерності та сміливо беріть участь у всіляких тренінгах з розвитку впевненості в собі. Красномовний оратор завжди вийде сухим з ​​води. Він може парирувати будь-яке незручне і підступне запитання, впоратися з негативно налаштованою публікою.

- Розвивати красномовство можна і потрібно паралельно з тренуванням вашої пам’яті. Запам’ятовуйте яскраві обороти, словоформи і слівця, що дозволить зробити вашу мову яскравою, особливою і такою, що запам’ятовується.

Красномовство - це ціле мистецтво, вміння управляти умами, а це значить, що той, хто не знає, як навчитися красномовству, також повинен звернутися і до вивчення психології. Після того, як ви усвідомлюєте, як діють ті чи інші слова і вирази на вашого співрозмовника, зможете ефективно управляти свідомістю, а значить, ваша мова досягне потрібного результату.

Як закохати в себе аудиторію, завоювати її довіру, зуміти управляти її емоціями? Для цього, перш за все, потрібен особливий талант - красномовство. А тут ви зможете записатися на курси київської “Школи красномовства”. Ефективні заняття, що проводять досвідчені тренери обов’язково принесуть позитивні результати!