Як захиститися від кліща

Теплою літньою днинею так і тягне відправитися на природу. Але будьте обережні, в траві і лісовій підстилці мешкають небезпечні паразити - іксодові кліщі. Як від них захиститися і що робити при укусі кліща?

Представники численного сімейства кліщів - іксодові кліщі - переносять цілий ряд інфекцій як вірусної, так і бактеріальної природи. Серед захворювань, небезпечних для людини, найпоширенішими є кліщовий вірусний енцефаліт та іксодовий кліщовий бореліоз.

Сезон кліщів зазвичай починається на початку квітня, коли температура повітря досягає плюс п’яти-семи градусів, і триває до кінця жовтня. Однак існує два піки активності паразитів: перший припадає на травень - початок червня, а другий на серпень - початок вересня.

У разі присмоктування кліща необхідно якомога швидше видалити паразита і відправити його на дослідження, щоб визначити, чи є кліщ переносником збудників небезпечних хвороб.

Витягти кліща можна в будь-якому травмпункті або ж зробити це самостійно. Якщо травмпункт розташований поблизу, краще довіритися професіоналам. Якщо ж потрібно їхати далеко, то доведеться взятися за справу самому, адже чим довше кліщ знаходиться на тілі, тим вище ймовірність зараження. З цієї ж причини не варто змащувати кліща олією або заклеювати пластиром і чекати, коли паразит задихнеться і відвалиться сам.

Видалити кліща можна за допомогою спеціальних пристосувань - ручок-ласо, кліщ-викруток, які продаються у ветеринарних аптеках. Якщо нічого подібного під рукою не виявилося, візьміть міцну нитку, акуратно обв’яжіть її навколо хоботка кліща, скрутіть кінці нитки і потягуйте їх вгору. Видаліть кліща, обробіть ранку антисептиком.

Нерідкі ситуації, коли після невдалого видалення голова паразита залишається в тілі. В цьому випадку необхідно її витягти і продезінфікувати місце укусу. Частину кліща можна віднести в лабораторію, але, на жаль, при порушенні цілісності паразита страждає достовірність результатів дослідження. Адже збудники небезпечних інфекцій можуть міститися не тільки в кишечнику, але і в слинних залозах і хобоку.

Якщо з’ясується, що кліщ заражений, потрібно звернутися до лікаря-інфекціоніста. Якщо паразит виявиться переносником збудників бактеріальної інфекції, наприклад бореліозу, як правило, призначається профілактичний прийом антибіотиків. Курс препаратів зазвичай розрахований на п’ять днів.

Якщо ж лабораторне дослідження паразита виявить вірус кліщового енцефаліту, протягом короткого часу (не більше 4 діб з моменту укусу) потерпілому вводять протикліщовий імуноглобулін.

Через місяць бажано здати аналіз крові на наявність антитіл до кліщовим інфекцій, щоб переконатися, що профілактика була ефективною.

Якщо з якоїсь причини вам не вдалося відправити кліща на дослідження, протягом місяця після присмоктування потрібно бути особливо уважним до свого здоров’я.

Інкубаційний період для кліщових інфекцій становить в середньому від 10 до 14 днів. До ранніх симптомів кліщового енцефаліту відносяться підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, можуть бути нудота і блювота. Що стосується бореліозу, то головна ознака цієї інфекції - почервоніння в місці присмоктування кліща, розмір якого становить, як правило, 5 і більше сантиметрів (у дітей може бути менше).

При появі цих симптомів необхідно терміново звернутися до лікаря-інфекціоніста. Ранні антитіла IgM до вірусу кліщового енцефаліту починають з’являтися в крові з 3-4-го дня від початку захворювання, а до збудників бореліозу до кінця другого тижня захворювання. Антитіла IgG з’являються пізніше. Здавати аналізи раніше не має сенсу - щоб антитіла з’явилися в крові, потрібен час. Але і тягнути з аналізом не варто - в деяких випадках енцефаліт і бореліоз можуть мати прихований характер і дати про себе знати через тривалий час після укусу кліща.

Компания «Санитар» предлагает услуги качественной дезинсекции в помещениях и на открытых участках. Используются только самые эффективные средства. Все подробности на сайте https://sanitar82.ru/акарицидная-обработка-симферополь

.