Територію NASA облаштують “розумним” тротуаром

Той, хто незабаром прийде в якості відвідувача до Космічного центру Кеннеді NASA (США), зможе пройтися по високотехнологічному покриттю, побудованому зі світлових п'єзоелектричних плиток, які живляться від енергії сонця.

Установка зроблена з плиток, змонтованих майже на чотирьох тисячах квадратних метрах. За допомогою мозаїчних плиток перед Космічним центром зображені планети Сонячної системи і Міжнародна космічна станція, але те, що знаходиться всередині плиток, набагато важливіше зображення планет.

У кожній тонкій бетонній плитці, покритій посиленим скляним покриттям, знаходяться друковані плати, сонячні батареї, п’єзоелектричні елементи і мікроконтролери. П’єзоелектричні системи генерують енергію від механічної напруги, зокрема від людських кроків.

«Ніхто поки не створив нічого подібного: відкрита система плиток з використанням п’єзоелектричного елемента, налаштованого на взаємодію з людиною і набором електроніки», - каже Ілан Штерн, старший науковий співробітник Georgia Tech, який співпрацює з NASA в цьому проекті.

«Коли ви створюєте несуче навантаження, крокуючи по скляній плитці, вона стискає п’єзоелектричний елемент, створюючи електричний заряд, який висвітлює 125 світлодіодів самого резонатора».

Плитка може світитися різними кольорами, подавати бездротовий сигнал на стільниковий телефон, вона може використовуватися в космічних польотах, демонструвати механічну п’єзоелектричну технологію, і багато іншого.

Плиточная конструкція забезпечена самостійним живленням від панелей сонячних батарей. Вони в постійному режимі поглинають енергію сонця, яка зберігається в літієвій батареї і використовується вночі.

Метою даного проекту є демонстрація застосування технології «розумне місто». Відкрита система плиток може бути джерелом живлення локальних пристроїв, таких як вуличні ліхтарі, доріжки і тротуари, вона також може збирати інформацію в реальному часі про стан дорожнього покриття.

«Нам потрібно більш гнучке використання електричної мережі», - говорить Штерн. «Наша мета полягає в тому, щоб розробити якомога більше самогенерируючих систем автономного живлення з різними способами зберігання енергії, що дасть нам більше можливостей в використанні цієї енергії і мінімізації відходів в максимально можливій мірі. Ми повинні перетворити енергію механічного руху людини і автомобіля, що сьогодні витрачаються даремно, в корисне вироблення енергії і її зберігання».

Бажаєте обладнати зручний сучасний тротуарний перехід? Без професіоналів у цій справі ніяк не обійтись, а тому замовляйте тут https://ukreurodor.kiev.ua/uk/fem-ua/ спеціалістів з УкрЄвроДор котрі швидко, якісно і без лишніх переплат встановлять пішохідну доріжку любої складності і конфігурації.