ВООЗ визнала ігроманію розладом психіки

Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно включила залежність від відеоігор до переліку хвороб і розладів. В організації вважають, що основним симптомом ігрової залежності є порушенням (регулярне, чи періодичне) здатності контролювати частоту і тривалість ігрових сесій.

Отож, нещодавно Всесвітня організація охорони здоров’я завершила роботу над новою версією Міжнародної класифікації хвороб (МКБ) - загальноприйнятої системи угруповання захворювань і патологічних станів. Цей документ забезпечує єдність методичних підходів до діагностики різних хвороб по всьому світу. Інформація про нову версію документа (МКБ-11) доступна на сайті ВООЗ. 

Попередній перегляд МКБ провели на початку 1990-х, з тих пір в неї вносили в основному невеликі поправки. У новий список увійшли близько 55 тисяч різних захворювань, травм і можливих причин смерті. Над підготовкою нової версії працювали близько 300 експертів з 55 країн світу. Документ офіційно представлять на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в травні 2019 року, а чинності він набуде з 1 січня 2022. До цієї дати держави - учасники ВООЗ отримають доступ до розширеного прототипу тексту, який дозволить медичним організаціям спланувати перехід до нової версії МКБ, підготувати переклад і оповістити всіх медичних працівників про вихід документа.

Про те, що ВООЗ планує додати в 11-у версію МКБ надмірне захоплення комп’ютерними іграми, стало відомо ще в 2015 році. «Ігровий розлад» (gaming disorder) дійсно став частиною нового документа, його включили в клас, який об’єднує розлади психіки, поведінки і неврологічні порушення. Захоплення іграми увійшло в розділ розладів, викликаних адитивним поведінкою, разом з лудоманією - патологічною тягою до азартних ігор. 

Експерти ВООЗ виділили три основних критерії, що дозволяють визначити, коли пристрасть до ігор перестає бути безпечним хобі і набуває рис психічного розладу. Діагноз може отримати геймер, який не здатний свідомо контролювати своє захоплення - наприклад, обмежувати час, проведений за грою.

Ще один підозрілий симптом такий: гравець віддає своєму хобі пріоритет, воно поступово витісняє інші інтереси і повсякденні заняття. Третя ознака: людина витрачає все більше часу і коштів на гру навіть в тому випадку, якщо це вже призвело до негативних наслідків.

Діагноз «ігрового розладу» пропонують ставити, якщо така поведінка зберігається більше року і значно відбивається на стосунках з родиною, інших соціальних зв’язках, навчанні або роботі.

Ігри завжди були невід’ємною частиною людської активності. Проте надмірне захоплення ними грозить серйозними соціально-психологічними проблемами в сім’ї і робочому середовищі. Ось тут http://www.mayak-zdorovya.com.ua/gambling-addiction-treatment.html ви дізнаєтесь про діяльність реабілітаційного центру “Маяк Здоровья”, досвідчені і чуйні фахівці якого допоможуть якомога швидше позбавитись ігроманії.