Чилійські вчені винайшли водорозчинний пластик

Пластик і його відходи вже стали традиційною страшилкою для екологів. Чимала кількість дослідників працюють над вирішенням проблеми утилізації пластику. Нещодавно команда вчених з Чилі представила свій оригінальний варіант боротьби з пластиковим сміттям. Вона розробила інноваційну технологію виробництва розчинної пластмаси. Варто зазначити, що винахід чилійців став практично випадковістю.

Вчені вирішили для пластику нового покоління використовувати не звичні нафтопродукти, а субстанцію на основі вапняку. Новий матеріал може розчинитися в холодній воді всього за кілька хвилин.

Варто зазначити, що чілійські хіміки таким чином намагалися створити зовсім не пластик. Вони ставили перед собою завдання створити побутову хімію, що мала би властивість біологічно руйнуватися, і яку досить було б розчинити у воді, щоб зробити безпечною для навколишнього середовища. Проводячи безліч експериментів, дослідники абсолютно випадково виявили хімічну формулу за участю ПВС (полівінілового спирту, що має здатність тверднути), і котрий розчиняється в холодній воді. Автори нового матеріалу зазначають, що з нього можна робити плівку, що легко утилізується.

“Наш пакет, на відміну від звичайної пластикової упаковки, по закінченню терміну використання можна повністю і без шкоди для довкілля утилізувати за кілька хвилин, при чому можна це зробити безпосередньо дома: хоч в банці з водою, хоч в повній ванній”, - зазначив один з винахідників. На підтвердження слів про нешкідливість винаходи його автори проекту випили на презентації кілька склянок води, попередньо розчинивши в них пакети. 

Компанія-виробник вже замислюється над розширенням асортименту продукції, що випускається, оскільки хімічна формула на основі вапняку, за словами фахівців, може бути використана при виробництві не тільки пакетів, але і будь-якого іншого виду товарів із пластику.

Нагадаємо, що на початку червня Палата депутатів парламенту Чилі одноголосно схвалила в остаточному читанні законопроект, який забороняє супермаркетам безкоштовно видавати покупцям одноразові поліетиленові пакети.

Поліетиленові пакети є не тільки одним з найпоширеніших, але і найстійкіших видів сміття - в грунті термін їх розпаду становить від 100 до 500 років. Особливо згубно це сміття впливає на морську фауну. 

Стильні якісні пакети з логотипом від компанії IMPLAST відрізняються не тільки відмінними функціональними якостями, а також є ефективним рекламним носієм, що призводить до суттєвого підвищення впізнаваності і популярності бренду.