Amazon за $ 1 млрд купив стартап, який розробляє смартдомофони

Головна венчурна новина літа - покупка Amazon стартапу Ring. Точна сума угоди невідома, багато видань пишуть про $ 1 млрд, але першоджерело цих даних, по-перше, неофіційне, а, по-друге, не таке певне - йдеться про «більше мільярда». Як би там не було, грошей Amazon витратив багато, цікаво розібратися, що ж він купив?

Ring виробляє і продає кілька пристроїв, але велика частина бізнесу, флагманський продукт - розумні дверні дзвінки-домофони. Користувач купує гаджет, прикріплює його до стіни поруч із дверима замість старої кнопки, під’єднує до домашнього Wi-Fi і починається магія! Вбудована в дзвінок камера безперервно дивиться за околицями і відправляє push-повідомлення на телефон при підозрілому русі. Динаміки і мікрофон дозволяють розмовляти з несподіваними гостями, і це не встаючи з дивана або навіть з роботи.

Дзвінок - не замок, двері не відкриває, але Ring Doorbell проінтегрований з декількома моделями розумних замків, і інших систем контролю доступу типу August Lock. Один з одним категорії пристроїв поки не конкурують, хоча в майбутньому злиття функцій в одному гаджеті здається неминучим. Зате прямих аналогів у Ring повно, схожі пристрої робить з десяток компаній, включаючи, наприклад, Google. Ефективні системи контролю доступу можна придбати і в інтернет-магазині http://oxranka.com, причому по досить доступній вартості.

Змагання йде за типовою гаджетною схемою: у одного трохи краща камера, в іншого акумулятор, хтось здогадався робити батареї знімними, а хтось вміє підключатися до слаботочки старого дзвінка. Всі ці переваги, звичайно, важливі, але в цілому пристрої відрізняються.

Крім $ 200-250 роздрібної вартості залізяки, дзвінки заробляють на підписці. За $ 3-5 на місяць запис з камери зберігається в хмарі, мама дивиться, чи в шапці повернулася додому дитина, а поліція швидше знаходить злочинця, коли щось йде не так.

Призначену для користувача цінність пристрою можна довго обговорювати, хтось собі купив або купить, хтось ні, але якими би популярними не стали такі дзвінки, незалежний виробник багато не заробить. Amazon розуміє це добре. Однак інтернет-гігант дивиться на ситуацію зовсім інакше, ніж незалежний виробник: йому не потрібен прибуток з продажів, йому потрібно зачепитися за будинок користувача.

Пристрій, який буде стояти у кількох відсотків американських сімей не цікавий сам по собі, але потенційно просуне інші сервіси Amazon, що реалізують мрію корпорації про «вхідну точку в розумний будинок».

Сьогодні розумний дзвінок, завтра сумісний з ним замок, потім колонка, на якій найзручніший додаток для управління ними, а далі вже нерозумно купувати щось з іншої екосистеми: і гроші на зайвій підписці губляться, і управління в двох акаунтах незручне. Недоброзичливці ще скажуть, що Amazon тепер підглядає в камеру за кур’єрами конкурентів, дізнається ринок, і уточнює таргетинги - але це злостивці, що з них взяти.

В рамках такої стратегії не гріх і мільярд заплатити. Під цей кінцевий результат в Ring і інвестори входили, допомагали компанію до серйозних розмірів дорости, щоб гігантам було простіше купити, ніж зробити з нуля.