Білий світлодіод на квантових точках показав рекордну ефективність

Нещодавно турецькі дослідники з приватного університету Коч на чолі з Седат Нізамоглу (Sedat Nizamoglu) розповіли в журналі Optica про створення ними унікальних білих світлодіодів (LED) зі світловою ефективністю 105 люмен на ват.

У цих пристроях використовуються комерційні блакитні світлодіоди в комбінації з гнучкими силіконовими лінзами, заповненими рідкою суспензією напівпровідникових наночастинок - так званих квантових точок. Під впливом фотонів, що випускаються блакитним світлодіодом, квантові точки перевипроінюються в зеленому і червоному ділянках спектра. У підсумку на виході це дає білий колір.

Автори проаналізували понад 300 реакцій синтезу, щоб виявити найкращі умови, в тому числі температуру і час протікання реакції, для отримання квантових точок, випромінюючих різні кольори з оптимальною ефективністю. Квантові точки для нових LED синтезовані шляхом змішування кадмію, селену, цинку і сірки при високих температурах.

«Наші нові світлодіоди досягли більш високого рівня ефективності, ніж інші білі LED на основі квантових точок, - пише Нізамоглу. - Технології синтезу і виготовлення квантових точок і нових світлодіодів прості, недорогі і придатні для масового виробництва». Втім, зараз невідомо коли появиться можливість для масового випуску новітніх світодіодів, а наразі тут https://z-led.com.ua/nakladnye-svetilniki-led-svetodiodnye ви можете придбати енергоефективні накладні LED-світильники.

У дослідженні було показано, що ці рідинні світлодіоди можуть перевершувати вдвічі по ефективності LED з квантовими точками, які монтують в тверді плівки. Як приклад практичного застосування, автори використовували свої світлодіоди для підсвічування 7-дюймового дисплея.

Надалі турецькі вчені розраховують підвищити ефективність випромінювання приблизно вдвічі: заміна всіх джерел світла на такі світлодіоди дозволила б скоротити глобальні витрати енергії на освітлення більш, ніж наполовину.

Крім того передбачається зробити нові білі світодіоди більш дружніми до навколишнього середовища, виключивши до їх складу кадмій і свинець, а також протестувати роботу рідинних LED в різних режимах і умовах, щоб гарантувати їх довгострокову стабільність для комерційного застосування.