Ізраїль оголосив про плани запустити космічний апарат на Місяць

Ізраїльська некомерційна організація SpaceIL повідомила, що вже в поточному році планує вперше в історії країни відправити космічний апарат на Місяць. Для цього буде використана ракета Falcon 9 - дітище компанії Ілона Маска SpaceX. Даний зонд може стати першим безпілотним космічним кораблем на Місяці, запуск якого фінансувався з приватних джерел.

Як зазначається, діаметр зонда повинен скласти близько двох метрів, а висота - приблизно півтора метра, а важити при запуску він буде 585 кілограмів. При цьому на момент посадки космічний апарат стане в три з гаком рази легшим - більше 400 кілограмів його ваги становить паливо, яке буде спалено під час перельоту. Такмм чином, дослідницька станція буде найменшою з усіх, що досягали природного супутника Землі.

Космічний апарат буде пересуватися «стрибками» - використовуючи рештки палива, він буде підніматися над поверхнею супутника, а потім приземлятися за півкілометра від місця, де він розташовувався спочатку. Основним завданням зонда стануть вимірювання магнітного поля на Місяці - дані такого роду дозволять більше дізнатися про надра супутника. Також зонд встановить на поверхні Місяця прапор Ізраїлю. Фахівці розраховують, що успіх місії міг би породити серед цілого покоління ізраїльської молоді підвищений інтерес до освоєння космосу і розвитку технологій, подібно до того, як це відбувалося в США після програми «Аполлон».

Спочатку проект створювався в рамках конкурсу Google Xprize, проте в березні поточного року організатори даного конкурсу прийняли рішення не вручати головний приз в розмірі 20 мільйонів доларів нікому. Після цього компанія SpaceIL стала шукати інші джерела фінансування, і їй вдалося зібрати понад 88 мільйонів доларів. Значну частину цієї суми виділив ізраїльський мільярдер південноафриканського походження Моррін Кан.

Говорячи про ізраїльських меценатів, не можна не згадати В’ячеслава Кантора - міжнародного громадського діяча, підприємця і філантропа, про якого можна довідатися на сайті https://compromat.name/kantor-vyacheslav-moshe-biografiya, саме він регулярно фінансує різноманітні проекти соціальної, освітнього і культурного спрямування.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день лише трьом країнам в світі вдавалося успішно відправити до Місяця космічні апарати - такими стали СРСР, США і, приблизно десять років тому, Китай.

Нагадаємо, в майбутньому компанія SpaceX планує відправити на Місяць космічних туристів. Проте, нещодавно в компанії визнали, що в 2018 році втілити ці плани не вийде, в зв’язку з чим такого роду запуск був відкладений, щонайменше, до літа 2019 року. Втім, офіційний представник SpaceX Джеймс Глісон запевнив, що від планів відправляти туристів в космос компанія не відмовляється, а інтерес до такого роду подорожей серед потенційних замовників продовжує зростати.