Потрійна бухгалтерія: як блокчейн вирішить питання прозорості аудиту

Сьогодні компанії фіксують дебет і кредит після кожної транзакції - два записи, тому подвійний облік. З легкістю можна було б робити відразу і третій запис - у всесвітньому регістрі, миттєво доступному будь-кому, кому потрібна ця інформація (акціонерам компанії, аудиторам, регулюючим органам).

Уявіть собі: кожен раз, як компанія ТОВ Хоттей-7, котра надає бухгалтерські послуги в Києві зводить в баланс активи і пасиви, транзакція записується у Всесвітньому регістрі і відповідна квитанція з відміткою часу публікується в блокчейні. Фінансові звіти компанії стануть живим регістром: з ними стане легко проводити аудит, шукати і підтверджувати. Створити актуальний фінансовий документ стане так само легко, як застосувати формулу в табличному процесорі, де одне натискання кнопки дає незмінний, повний і пристосований для пошуку фінансовий звіт без помилок.

Зрозуміло, що компанії, швидше за все, не захочуть робити ці цифри доступними всім і кожному, тому керівництво може дати допуск до них тільки регулюючим органам, топ-менеджерам і іншим ключовим зацікавленим особам. Багато в галузі усвідомлюють, до яких наслідків цей глобальний регістр може мати для бухобліку.

За словами Саймона Тейлора з Barclays, такий регістр здатний значно спростити виконання банками регулюючих норм і знизити ризики. «Ми складаємо дуже багато звітів для регулюючих органів, в яких фактично переказуємо, що і як зробили - бо записи про те, що було зроблено, зберігаються в системі, закритій для сторонніх». Всесвітній регістр і прозорі записи «означають, що у регулюючих органів буде доступ до того ж базового рівня даних. Це означає - менше зусиль, менше витрат, і закликати до відповідальності компанію можна практично в реальному часі. Це справжній прорив».

Джеремі Аллер з Circle каже, що найбільше виграють регулюючі органи. «Інспекторам банків припадає в своїй роботі покладатися на непрозорі, приватно контрольовані і представлені у власному форматі регістри і системи фінансового обліку, - зазначає Аллер. - Загальнодоступний публічний реєстр дасть аудиторам і інспекторам можливість використовувати автоматичні форми інспектування, щоб дослідити реальний стан зведеного балансу і силу корпорації - ця потужна інновація здатна автоматизувати чималу частину регулювання, а також аудит і бухгалтерський облік». Вона також вбудовує в систему дотримання ділової етики.

«Шахраювати стане важче. Доведеться докладати до цього постійні зусилля, і вже не вдасться переписати дані заднім числом», - каже Крістіан Лундквіст з Balanc3 - стартапа на основі Ethereum, орієнтованого на потрійний бухоблік.

Остін Хілл стверджує: «Публічний реєстр, який постійно аудіюєтся і перевіряється, означає, що не потрібно покладатися на сумлінність бухгалтерії-партнера; звіти або журнали транзакцій вже благонадійні, бо їх постійно перевіряє сама мережа. Це як безперервний аудит апріорі, здійснюваний криптографічно. Немає контрагентського ризику. Якщо регістр каже, що це правда, значить, це правда».

Deloitte, одна з «великої четвірки» аудиторських фірм світу, давно цікавиться перспективами блокчейна. Ерік Пісцінах, який очолює центр криптовалют в Deloittle, говорить своїм клієнтам: блокчейн - «великий ризик для вашої бізнес-моделі, тому що зараз банки займаються тим, що керують ризиками. А якщо завтра ці ризики зникнуть, що ви будете робити?» У аудиторській діяльність назріли серйозні зміни, а на аудит припадає близько третини прибутку Deloitte.