Рідкі шпалери в інтер’єрі кухні: поради по ремонту

Починаючи ремонт на кухні, ви ретельно плануєте дизайн і колір обробки? А знаєте, що можна вибрати не звичайні рулонні шпалери, а рідкі? Їх не потрібно клеїти, цей варіант передбачає, що готову суміш будуть наносити як штукатурку. Але в чому особливості цього покриття, і де можна використовувати рідкі шпалери на кухні?

Особливості матеріалу

Рідкими шпалерами називається особлива декоративна штукатурка для стін на основі текстильних волокон. Волокна штучного шовку з’єднані з целюлозним клеєм. У складі також є декоративні добавки у вигляді великих волокон, кристалів або дрібного гліттера, блиску, а також пластифікатори. А цементу і піску в складі немає, тому на стіні текстура виходить м’якою, приємною на дотик, а не жорсткою. Матеріал фасується в кілограмові мішки і розчиняється водою перед використанням.

Переваги і недоліки

Основними достоїнствами таких матеріалів можна назвати:

1. Покриття наносяться без швів: на стіни, на стелю, на будь-які вигини, в ніші і так далі.

2. В асортименті різних виробників можна вибрати будь-фактури і кольору. Існують гладкі, дрібнодисперсні варіанти, а також оксамитові або вельветові, з вираженими текстильними вкрапленнями.

3. Можливість часткового ремонту при забрудненні або стиранні покриття.

4. Наносяться на обштукатурену і загрунтовану стіну, але не занадто вимогливі до якості основи, так як добре перекривають нерівності і навіть невеликі тріщинки.

5. Еластичність. Рідкі шпалери не демонструють усадку в новобудовах.

6. Хороша звукоізоляція і достатні теплоізоляційні показники.

7. Текстура матеріалу - дрібнопориста, що дозволяє стінам дихати.

8. Приємні на дотик.

Серед недоліків варто відзначити:

1. Вимагають ретельного дотримання технології при приготуванні складу і при його нанесенні;

2. Недостатньо стійкі до вологи і потребують додаткового захисту;

3. Можуть вбирати запахи і забруднення.

Де доречні рідкі шпалери на кухні?

Ремонт з рідкими шпалерами на кухні можна виконувати по всіх поверхнях стін і навіть стелі. Але низька вологостійкість матеріалу не дозволяє покрити стіни без додаткового захисту. Існує три способи, що дозволяють убезпечити обробку від прямого попадання вологи:

1. Вибрати рідкі шпалери тільки для стін біля обідньої групи. Якщо ви правильно підберете кольори, то зможете створити затишний і теплий інтер’єр. Близько робочого столу в цьому випадку використовують не шпалери, а керамічну плитку або штучний камінь. Якщо ж обробка змінить колір або забрудниться, то можна буде розмочити шпалери, зчистити їх зі стіни і нанести нове покриття. Різниці в кольорах, як і швів, після висихання не буде.

2. Наносити рідкі шпалери на всі поверхні, включаючи стелю, а потім зробити їх вологостійкими, покривши лаком. Для покриття лаком варто вибрати матеріали на акриловій основі. Однак у цього способу є недоліки: після покриття лаком рідкі шпалери втрачають ремонтопридатність. Крім того, деякі виробники не рекомендують розкривати шпалери лаком, так як реакція в’язкої речовини з акрилом може бути непередбачувана: наприклад, покриття може змінити колір.

3. Можна покрити стіни рідкими шпалерами, а в місцях, де можливе пряме попадання вологи або жиру, використовувати додатковий скляний фартух. Такий ремонт відрізняється практичністю і естетичністю, адже обробка збереже свій колір і приємну текстуру, але при цьому отримає надійний захист від забруднень і води.

І не забувайте, що в кухні, де ремонт стін і стелі виконано рідкими шпалерами, потрібно встановити потужну витяжку. Це виключить можливість вбирання запахів для покриття.

Рідки шпалери BioPlast у порівнянні з іншими оздоблювальними матеріалами для стін мають цілу низку переваг, а саме: відсутність швів, відмінні показники тепло- і шумоізоляції, вони паропроникні, антистатичні, морозостійкості, і, звичайно ж, мають чудовий вигляд. А на сайті https://bioplast.ua/ ви можете їх замовити по доступній вартості.