Правила грамотного літнього поливу фруктових дерев

На думку дуже багатьох початківців садівників, для отримання хорошого врожаю плодів, досить час від часу просто поливати рослини. Але ця думка є помилковою, так як для нормального росту і розвитку плодових дерев їх необхідно правильно забезпечити добривами і вологою.

Як влітку поливати плодові дерева?

Багато садівників грішать тим, що поливають часто і потроху. Такий полив лише змочує поверхню грунту, і користі не приносить. Рослини потребують нечастих поливів, але таких, що зволожують грунт на глибину розташування кореневої системи.  А на сайті https://agrodolina.com.ua/ можна придбати все для ефективного поливу, а також інші якісні товари для садівництва.

Є три способи поливу: поверхневий, полив дощуванням і підгрунтове зрошення. Завдяки річним поливам рослини забезпечуються вологою і мінеральними елементами. Але при цьому пам’ятайте, земля після поливу повинна бути вологою, але не заболоченою. Грунт перенасичений вологою може стати причиною, задихання коренів. При бур’янах, боремося з ними за допомогою знарядь обробітку.

Також варто відзначити і те, що азотними добривами захоплюватися не рекомендується. Як правило вносяться вони в весняному періоді. Велика кількість азотних добрив і внесення їх в липні - серпні, може стати причиною запізнілого догляду дерев на спокій. А через це вони не встигнуть належно підготуватися до зимового періоді, в зв’язку з чим можуть постраждати від заморозків.

Надлишок азоту може стати причиною блокування надходження магнію і кальцію.

Щоб в грунті добре трималася волога, органічні речовини в ній повинні міститися в достатній кількості. Компост, що складається з гною і торфу може сприятливо впливати на поліпшення структури грунту

Як відомо, близько 60 - 70% синтезованої деревами органічної речовини на плодоношення витрачається без шкоди для загального стану самої рослини. Давайте як приклад візьмемо такі розрахунки. Щоб спродукувати 1 кг сухої речовини, дерево споживає приблизно пять тис. кілокалорій сонячної енергії. Води ж необхідно 300 - 400 кг, причому коренева система в процесі вбирає десь 45 г різних мінеральних елементів.

Плодовими деревами поглинається 1% сонячної енергії. Щоб збільшити цей показник споживання сонячної енергії від 1% до 5%, що звичайно ж призведе і до підвищення майбутнього врожаю, необхідно також і правильно підібрати саджанці. Рекомендується купувати саджанці, вирощені на місцевих підщепах. Завдяки правильно сформованій кроні дерева, більш ефективніше уловлюватиметься рослиною і сонячна енергія. Способів для формування крони дуже багато, але незалежно яким способом ви не скористаєтеся, в обов’язковому порядку необхідно дотримуватися наступних правил:

- Товщина крони в одному напрямку (північ - південь) не повинна перевищувати 2 - 2,5 м, а висота не більше 3 м.

- У випадку, якщо загущена крона стала причиною погіршення світлового режиму, в обов’язковому порядку проводимо проріджування.