Як зробити відпочинок на природі максимально безпечним

Починаючи з травня і до жовтня більшість з нас прагнуть якомога більше свого часу перебувати на природі, дихати чистим повітрям і запасаються сонячною енергією перед довгою зимою. Хтось проводить цей час у роботі, а хтось у відпочинку. Любителям шашликів і активного відпочинку буде корисно знати, як зробити свій відпочинок ще й безпечним.

1. Визначтеся з продуктами, які ви хочете взяти з собою на природу. Купувати продукти, в тому числі м’ясо, овочі, напівфабрикати необхідно в місцях організованої торгівлі (торгові підприємства, ринки, ярмарки), обов’язково перевірте термін придатності продуктів перед його придбанням, при цьому зверніть увагу і на умови зберігання в магазині при реалізації продукції (швидкопсувні харчові продукти обов’язково повинні зберігатися в холодильному обладнанні).

Не слід купувати м’ясо та інші продукти в місцях невстановленої торгівлі, невідомого походження.

2. Не рекомендується брати з собою на пікнік молочні продукти, ковбаси та інші м’ясні продукти, яйця і кондитерські вироби з кремом, так як всі вони є сприятливим середовищем для розмноження хвороботворних мікробів.

3. Якщо ви хочете заготовлювати напівфабрикати для шашлику, пам’ятайте: м’ясо повинно бути обов’язково свіжим і маринувати м’ясо необхідно напередодні виїзду на природу. Особливу увагу необхідно звернути на готовність шашлику, непросмажене м’ясо може стати причиною харчового отруєння, а, пересмаживши м’ясо, ви ризикуєте отримати велику кількість шкідливих канцерогенних речовин.

При смаженні м’яса і овочів на мангалі необхідно використовувати деревне вугілля. Для транспортування маринованого м’яса бажано використовувати термоконтейнери або термосумки.

4. Не рекомендується готувати на природі салати з додаванням майонезу. Віддайте перевагу свіжим овочам і зелені, які необхідно ретельно помити будинку. Для нарізки овочів використовуйте чистий інвентар (ножі, дошки) і майте запас одноразового посуду.

5. Вся їжа до-, під час і після самого прийому їжі повинна бути захищена від комах, гризунів та інших тварин, які є переносниками патогенних мікроорганізмів. Обов’язково помістіть їжу в пластикові контейнери з щільною кришкою або загорніть в харчову плівку.

6. Обов’язково на природі необхідно мати запас чистої води для дотримання правил особистої гігієни і запас питної бутильованої води в промисловій упаковці для пиття.

7. Завжди мийте руки перед приготуванням і перед прийомом їжі, бажано з милом.

8. Крім того, під час відпочинку на природі необхідно пам’ятати про ризик і небезпеку присмоктування кліщів. Кінець квітня початок травня - в цей час кліщі виходять на полювання. При присмоктування кліщів виникає небезпека зараження кліщовим вірусним енцефалітом та іншими інфекційними захворюваннями (наприклад, хвороба Лайма та ін.).

Живуть кліщі на лісовій рослинності, частіше на висоті 20-30 сантиметрів від землі. Більше кліщів на краю лісу, уздовж стежок. Прямуючи на природу, перш за все, потрібно правильно одягнутися. Одяг повинен бути застебнутий на всі гудзики або замок-блискавку і щільно прилягати до тіла. На голову надіньте капюшон, пришитий до сорочки, куртки або заправте волосся під косинку, шапку. Перебуваючи на природі, потрібно періодично оглядати нижню частину одягу, тому що кліщі чіпляється до одягу, перебуваючи на траві, переповзають по одязі людини вгору, прагнучи потрапити на тіло.

Не слід сідати або лягати на землю. Після повернення з лісу необхідно: зняти одяг, ретельно оглянути тіло і одяг; не вносить в приміщення свіжозірвані рослини, верхній одяг та інші предмети, на яких можуть виявитися кліщі; оглядайте собак та інших тварин для виявлення і видалення з них кліщів.

Пора отпусков в самом разгаре, и если вас не прельщает изнуряющий тропический морской солнцепек, вот клик, где вы можете ознакомится с замечательным санаторием “Зеленая роща”. Благодаря уникальным природно-климатическим условиям, а также современной бальнеологической базе, вы сможете здесь отлично отдохнуть и поправить свое здоровье.