У Китаї випробовують дронів-птахів для стеження за громадянами

Китайська влада тестує дронів, зроблених за образом і подобою птахів, які можуть бути використані для стеження за громадянами країни. Про цю розробку пише видання South China Morning Post з посиланням на обізнані джерела.

За даними журналістів, за останні роки понад 30 цивільних і військових відомств проводили випробування замаскованих під птахів дронів і пов’язаних з ними систем щонайменше в п’яти провінціях Китаю. Зокрема, особливо активно прототипи дронів використовувалися в Синьцзян-Уйгурському автономному районі, де проживає багато мусульман - Пекін розглядає цей регіон як потенційне вогнище сепаратизму.

Як повідомили джерела SCMP, програма зі створення дронів-птахів отримала назву Dove ( “Голуб”), а її керівником є ​​професор Сонг Біфенг з Північно-західного політехнічного університету в Сіані. Раніше він же брав участь в програмі по розробці китайського винищувача п’ятого покоління Chengdu J-20. Інший учасник проекту Dove підтвердив, що вчені ведуть роботи над новою технологією, зазначивши при цьому, що поки масштаби використання нових дронів невеликі, але у розробки є потенціал для широкого застосування для військових і цивільних потреб.

SCMP зазначає, що створені до теперішнього часу прототипи здатні відтворювати близько 90% рухів справжніх голубів. При цьому вони рухаються майже безшумно і зовні майже не відрізняються від справжніх птахів, які спокійно літають поруч з такими дронамі. Команда дослідників провела майже дві тисячі випробувальних польотів, перш ніж запускати дронів в природних умовах.

Що ж стосується технічних характеристик дрона-голуба, то розмах його крил становить близько півметра, вага - 200 грамів, а максимальна швидкість може досягати 40 км / год. Батарея забезпечує безпілотнику до 30 хвилин автономного польоту. В оснащення дрона входять камера, здатна знімати з високою роздільною здатністю, модуль GPS і система передачі даних, здатна підключатися до телекомунікаційних супутників. Крила дрона приводяться в рух електромотором. При цьому рух безпілотника настільки природний, що він здатний обдурити найчутливіші радари.

До речі досить реалістичні функціональні авіамоделі, автомоделі, судомоделі, мультикоптери, гелікоптери, а також комплектуючі до них пропонує інтернет магазин радіокерованих моделей hobbymania.com.ua.

Згідно з документами, які потрапили в розпорядження журналістів, китайські військові протестували дрони Dove і залишилися дуже вражені. У той же час професор Сонг в квітневому інтерв’ю відзначав, що технологія створення дронів-голубів поки що далека від ідеалу. За його словами, прототипи можуть долати лише невеликі відстані, а сильний вітер чи опади роблять їх експлуатацію практично неможливою. В результаті Сонг висловив надію на те, що нове покоління цих дронів вийде більш досконалим.

Варто відзначити, що Dove - не перші китайські дрони в своєму роді. Так, ще в 2012 році в нанкинському університеті аеронавтики і космонавтики був створений дрон Tian Ying, що нагадував орла. Розробкою дрона-птиці з великим розмахом крил також займається Харбінський політехнічний університет. Над створенням дронів, що імітують птахів, працюють і в інших країнах, включаючи США.