Чарівне оформлення інтер’єру з турботою про здоров’я: живі рослини замість оздоблювальних матеріалів

Застосування рослин для оформлення інтер'єрів є досить популярним рішенням. Практично в будь-якому сучасному проекті можна побачити і невеликі кімнатні квіти в оригінальних вазах або горщиках, розставлені на столах, шафах, спеціальних тумбах, і досить високі екземпляри, для яких, як правило, виділяється окрема зона в будинку або офісі.

Звичайно, у багатьох випадках дизайнери використовують імітацію рослин, виконану настільки правдоподібно, що визначити їх походження можна лише доторкнувшись до листочка. Але хіба можуть зрівнятися штучні пальми, фікуси і т.д. з натуральними декоративними садовими рослинами? Адже ні для кого не секрет, що вони виробляють кисень, поглинаючи не тільки вуглекислоту, а й пари фенолу, пилюку, випромінювання.

Деякі різновиди здатні знезаражувати повітря і сповільнювати зростання і розвиток різних мікроорганізмів, підвищувати вологість в приміщенні, що важливо в опалювальний період.

Але крім цього, використання зелені дозволяє втілювати красиві ідеї декору інтер’єру, які будуть радувати око протягом декількох років. Одна з них полягає в тому, що рослини висаджені не в окремі спеціальні ємності, а безпосередньо на стіни, утворюючи приголомшливу обробку і дозволяючи зберегти в будинку трохи літа і живої краси.


«Зелені» стіни - чудовий мікроклімат в будинку

Відразу слід сказати, що ідея озеленення огороджувальних конструкцій не нова, і раніше вона використовувалася для прикраси фасадів будівлі. При цьому було відмічено, що в приміщеннях таких будівель помітно поліпшувався мікроклімат, знижувалася швидкість корозійних процесів в матеріалі стін, скорочувалися витрати на охолодження повітря влітку і нагрів взимку.

Наприклад, дослідники встановили, що в тих кімнатах, на зовнішній стороні огорож яких були рослини, температура в спекотний період на 7 градусів була нижчою, ніж в інших приміщеннях. Зворотний ефект спостерігався і в зимовий період. Хіба це не дивно?

А який заспокійливий ефект буде надавати “жива” зелена стіна в сірі осінні і зимові будні! Ви тільки уявіть, як буде приємно провести деякий час в спеціально організованому живому куточку.

Ефектне декорування приміщень

Оригінальні ідеї декору приміщень за допомогою рослин можуть бути вельми ефектними. Подивіться, наприклад, на приголомшливий варіант оформлення вітальні.

На тлі живої стіни дизайнери розташували кілька різьблених рам різних форм, що містять рослинні візерунки. У них можна вставити і сімейні портрети, і картини, якщо це житловий будинок.

Не менш красиво таке оформлення буде виглядати і в салоні краси, і в якомусь магазині, де на тлі квітів можна розмістити деякі товари, що продаються або демонстративні матеріали.


Що потрібно знати про «живі» стіни

Звичайно, подібні ідеї вимагають ретельної підготовки і розрахунків. Перш за все, необхідно враховувати призначення кімнати: наприклад, в спальні слід уникати рослин, що виділяють великий обсяг ефірних масел, здатних викликати головний біль або інші нездужання (герань, лілія, гіацинти), а в кухні рекомендується віддати перевагу нехай не настільки красивим, але дуже ефективним поглиначам чадних газів, формальдегідів і т.д. (сансевієрія, плющ, драцена).

Також потрібно пам’ятати, що деякі квіти мають отруйний сік (примула, олеандр), тому після дотику до них обов’язково потрібно вимити руки, а колючки кактусів можуть серйозно пошкодити шкіру. Безумовно, якщо в будинку є маленька дитина, від таких рослин потрібно позбутися, замінивши їх на більш безпечні.

Лабораторія Екології та дизайну (Ecologic Design Lab) визначила список кращих рослин, які підійдуть як матеріал для оформлення приміщень і будуть не тільки прикрасою будинку, але і надійним його захисником від численних негативних чинників. Але не слід забувати, що ваша квартира або офіс - не оранжерея і не зимовий сад.

І кількість живих квітів повинна бути обмеженою. Погодьтеся, що і декоративні вази з горщиками, і конструкція озелененої стіни вимагають вільного простору. При його недоліку навіть найкращі ідеї для декору приміщень дуже швидко почнуть втомлювати. А постійна необхідність в робочих поверхнях змусить вас відмовитися від красивих рослин.