Канадці створили унікальну польову платформу-трактор DOT

У той час, коли великі виробники сільськогосподарської техніки намагаються створити безпілотні трактори, канадський інженер і підприємець Норберт Божот вирішив піти ще далі, побудувавши автономну польову платформу, яку, взагалі-то і трактором назвати важко.

«Всі ніби збожеволіли на впровадженні безпілотних технологій в сучасну сільгосптехніку, але навіщо нам взагалі потрібен трактор?», - каже Божот, який кілька років тому організував свою фірму SeedMaster, і протягом останніх трьох років розробляв концепцію нового виду спецтехніки - автономної платформи DOT, якій, на відміну від звичайного трактора, не потрібно високий рівень тяги, повний привід, осі, кабіна, і, звичайно ж, оператор. Втім додавши до цього засобу сучасний ефективний культиватор для трактора, та інші необхідні інструменти для обробітку землі, можна сподіватися на високу продуктивність.

«Знаєте, чим незручні трактори? Якщо ви, наприклад, візьмете трактор потужністю 500 к.с., то приблизно 20% -30% споживаної ним потужності він буде витрачати просто на пересування самого себе - важкої і досить габаритної махини. Так чому б не викинути з нього все непотрібне, і не залишити тільки робочі органи, які дозволять техніці виконувати безпосередньо необхідні функції?».

Створений ним незвичайний U-подібний пристрій є самохідним, і в загальному розумінні цього слова його і транспортним засобом то можна назвати важко. Пересувається він за допомогою чотирьох коліс, у кожного з яких є свій незалежний гідростатичний привід, а управляється або за допомогою пульта дистанційного керування, або за допомогою спеціальної програми та GPS-позиціонування, завдяки яким платформа буде сама пересуватися по заданому їй плану.

Вона об’їде перешкоди або зупиниться, повідомивши про це своєму господареві на смартфон. В цілому ж, оператор здатний програмувати і контролювати роботу техніки з комп’ютера, планшета, телефону чи іншого іншого підключеного до нього пристрою.

Силовим агрегатом цієї машини виступає 160-сильний дизельний двигун Cummins, якого, за словами Божота, більш ніж достатньо, щоб безпілотна техніка могла везти по полю 9-метрову сівалку, розвивається при цьому швидкість до 10 км / год.

На думку Божота, винайдений ним механізм серйозно знижує витрати середніх і малих фермерів на утримання і експлуатацію сільгосптехніки - платформі DOT не потрібно досвідчений оператор, якого зараз іноді складно знайти в сільській місцевості, до того ж вона поглинає в 2 рази менше палива.

«Я переконаний: якщо поставити поруч традиційний трактор з оператором і мій механізм, і дати їм однакове завдання по посівній, то DOT, по-перше, впорається швидше, по-друге, заощадить своєму власникові мінімум 30% -40% від звичайних витрат» , - вважає підприємливий бізнесмен.

Свою інновацію в справі він планує вперше показати публіці з 18 по 20 липня в Західній Канаді на одній їх сільськогосподарських виставок. Але вже зараз сподівається на те, що пристрій може стати популярним серед фермерів, і після остаточних випробувань він готовий налагодити його серійне виробництво вже до 2018 року.