«Повісили» чужий кредит. Що робити?

Комерційні банки і мікрофінасовие компанії все частіше видають кошти тим, хто їх потребує, не особливо обтяжуючи їх наданням документів суворої звітності. Це, безперечно, є плюсом для позичальника, але в той же час дає можливість шахраям поживитися за чужий рахунок. Що ж робити, якщо на Вас нелегально оформили кредит, а банк вимагає його погашення.

Припустимо, що Ви є цілком законослухняним громадянином без боргів, а всі попередні кредити погашені давно і вчасно. Несподівано банк вимагає погасити заборгованість, якої, в принципі, бути не повинно. Це означає, що на Ваше ім’я оформлений кредит.

Перше, що потрібно зробити - звернутися в поліцію. Найпоширеніший випадок, коли шахраї, маючи на руках чужий паспорт, вклеюють «ліве» фото і оформляють кредит на людину, що втратила документ. Але буває і так, що людина, сама того не відаючи, попадається в мережі недобросовісних працівників кредитних організацій. Наприклад, в гіпермаркеті або аеропорту Вам продали якийсь товар або послугу в розстрочку, яка на ділі виявляється звичайним кредитом з величезними відсотками.

Щоб зрозуміти причину, по якій Вас примушують погасити чужі борги, необхідно запросити в банку, де був оформлений кредит, копії анкети-заяви та кредитного договору. Якщо Ви впевнені в своїй правоті, подавайте заяву з вимогою про проведення перевірки видачі позики, з використанням записів з камер зовнішнього спостереження в тому місці, де оформлявся кредит.

Великі фінустанови, яким дорога власна репутація, як правило, без зайвих питань задовольняють подібні вимоги. Маючи на руках документи з банку, вирушайте в поліцію для подачі заяви за фактом шахрайства. Експерти напевно підтвердять, що підпис в кредитних документах не Ваша. Якщо факт шахрайства буде встановлений офіційно, необхідно звернутися в бюро кредитних історій, і зажадати ліквідувати запис про проблемний кредит.

Щоб не стати жертвою шахрайства, слід пам’ятати про те, що єдиним документом, на підставі якого можна оформити кредит є Ваш паспорт. У зв’язку з цим, ставитися до його збереження слід особливо трепетно, і попадання його в чужі руки не допускати. Якщо паспорт, внаслідок різних причин, таки втрачено, негайно заявляйте в поліцію.

Щоб наочно продемонструвати можливу ситуацію, нижче буде описана реальна історія обманутої людини, якій в результаті довелося виплачувати кредит, який вона не брала.

Наш герой проживає в селі, і в певний час здає в сільраду паспорт з іншими документами для переоформлення земельної ділянки. А співробітниця сільради, судячи з усього, взяла два кредити. Через півроку йому приходить повідомлення, згідно з яким він повинен сплатити по тілу кредиту, а так само пеню за прострочення платежів. Хлопець, щоб розібратися в ситуації, звернувся в банк. У банку йому повідомили, що він чотири місяці тому брав тут в кредит 15 тисяч гривень. На його всілякі заперечення, працівник банку пред’явив кредитний договір з підробленим підписом. Звернення в поліцію, а пізніше і в прокуратуру не дали абсолютно ніяких результатів. В результаті людині довелося виплачувати всю суму кредиту і відсотки.

Будьте уважні і обережні. Ні в якому разі не передавайте оригінали документів третій особі.

Якщо ви бажаєте взяти кредит онлайн в Україні, скористайтесь послугами сервісу szaim.com.ua, саме тут ви знайдете найвигідніші пропозиції від популярних кредитних організацій з детальними умовами надання позик.