Як Роналду приносить Італії мільйони

Нападаючий Кріштіану Роналду не забив ще жодного м'яча в складі туринського «Ювентуса», але вже встиг принести мільйони доларів собі і новому клубу. На форварді намагаються заробити інші італійські команди, керівники Fiat і виробники піци. Про головну футбольну угоду цього літа - в сьогоднішньому матеріалі.

18 серпня «Ювентус» провів перший матч в чемпіонаті Італії проти “К’єво” з Верони. Приїзд туринців разом з Роналду викликав небувалий ажіотаж серед любителів футболу в місті. Стадіон відвідали 30 тисяч уболівальників при середній заповнюваності в 10 тисяч. Місто патрулювали одночасно підрозділи по боротьбі з тероризмом, регулярна і військова поліція. Віце-префект Верони Анджело Сідоті заявив, що ця гра набула всесвітнього значення.

Матч переглянуло понад 2,3 мільйона телеглядачів. За інформацією Football Italia, цей результат став четвертим в історії телеканалу Sky Italia. У минулому році «Стара синьйора» рознесла веронців з рахунком 3: 0, цього разу вийшло складніше - 3: 2, проте глядачів біля телевізора все одно було на 68 відсотків більше, ніж в минулому році. І все через Роналду!

Влітку туринці зважилися виділити на покупку футболіста 100 мільйонів доларів і виплачувати форварду найбільшу зарплату в чемпіонаті Італії - 30 мільйонів євро в рік. У розпал чемпіонату світу в Росії ця угода привернула мало не більше уваги громадськості, ніж вирішальні матчі мундіалю.

Як надалі буде грати «Ювентус» з Роналдо у своєму складі наразі невідомо, можливо по посиланню точные прогнозы на футбол можна буде щось дізнатися, але те що футбольна знаменитість залишить свій вагомий слід в історії легендарного футбольного клубу - беззаперечний факт!

Рішення португальця переїхати в Італію не здалося несподіваним. З «Реалом» футболіст виграв всі можливі титули і став фактично незамінний. Складністю став тільки переїзд: нападнику довелося продати особняк в Іспанії площею 4000 квадратних метрів, перевезти автопарк з 22 автомобілями і зупинити будівництво готельного комплексу в Мадриді. А ще футболіст в спішному порядку закривав заборгованість перед іспанськими податковими органами - 13,5 мільйона євро із загальної суми боргу в 18,8 мільйона на той час спортсмен вже заплатив.

У фінансах криється головна причина втечі Роналду з Піренеїв. В Іспанії спортсмен попався на несплаті податків, отримав тюремний термін, правда умовний, і виплатив величезний штраф. В Італії ситуація з податками для іноземців виглядає краще - в 2017 році, щоб привернути в країну багатіїв, італійська влада встановили податкову стелю в 100 тисяч євро на закордонні доходи для іноземців. Так футболіст опинився в Турині.

Перший у всьому

Навіщо «Ювентусу» Роналду? Очевидно, заради підвищення спортивних результатів. Куди ще вище? У національній першості для «Ювентуса» все складається практично ідеально - сім поспіль титулів в чемпіонаті Італії, чотири виграних Кубка країни. Однак головний європейський турнір - Лігу чемпіонів - туринці виграти не можуть.

«Бьянконері» брали участь в двох фіналах Ліги чемпіонів за останні чотири роки, проте двічі поступалися у вирішальній зустрічі. У 2015-му - «Барселоні», в 2017-м - «Реалу», в складі якого двічі відзначився голами Роналду. Президент «Ювентуса» Андреа Аньєллі зажадав від клубу перемоги в головному футбольному турнірі Європи. Кріштіану - кращий бомбардир Ліги чемпіонів. Хто, як не він, забезпечить італійцям заповітний титул.

Однак друга, і не менш важлива причина покупки футболіста - фінансова вигода. Форвард переїхав з Іспанії і привіз разом з собою армію вболівальників, готових віддати гроші не тільки за квитки на матчі за участю португальця, але і за всю більш-менш пов’язану зі спортсменом атрибутику. У перші дні після підписання контракту з Роналду вартість акцій «Ювентуса» збільшилася приблизно на 32 відсотки. За перші шість тижнів після операції клуб продав понад 500 тисяч футболок з номером гравця - це більше, ніж кількість всіх майок, проданих за минулий сезон. Команда реалізувала майже 30 тисяч абонементів, і це також на 30 відсотків більше, ніж в минулому році.

Роналдуманія

В першу чергу на дивіденди від футболіста сподівається титульний спонсор «бьянконері» - автомобільна компанія Fiat Chrysler. Якщо форвард зуміє вивести «Ювентус» у фінал Ліги чемпіонів, клуб збагатиться на 58 мільйонів доларів з одних тільки рекламних контрактів. За даними SportsPro, це відіб’є 20 мільйонів доларів, які Fiat щороку виділяє клубу. Компанія також планує збільшити продажі автомобілів до 1,9 мільйона в рік (це в два рази більше, ніж 730 тисяч проданих авто п’ять років тому). Особливо в Fiat сподіваються на продажу на іспаномовному ринку, де футболіст став особливо популярний.

Крім «Ювентуса» бути причетними до бренду Роналду захотіли і прості італійці. Спочатку отримати дохід від футбольної суперзірки вирішили місцеві піцерії. У центрі Турина тепер можна придбати іменну піцу спортсмена з сиром stracchino і оливками в формі цифри 7. Коштує страва відповідні сім євро.

За піцеріями підтягнувся власник туринського магазину морозива Gelateria Miretti. Леонардо Ла Порта створив новий смак під назвою CR7. Ла Порта - не вболівальники «Ювентуса», та й взагалі не любитель футболу, однак для нього було важливим відзначити подію з життя міста. До цього італієць створив лише один смак на честь знаменитості - в 2015 році Турин відвідав Папа Римський Франциск і отримав іменне морозиво.