Як правильно утеплити житло: вибираємо теплоізоляцію

Сучасне житло має бути енергоефективним - правильне утеплення дозволить економити серйозні гроші на опаленні. Сьогодні ми розберемося, як вибрати найбільш підходящу теплоізоляцію, що таке кам'яна вата і чому до проблеми заощадження тепла потрібно підходити науково.

Навіщо потрібна теплоізоляція? Енергоресурси дорожчають з кожним роком, тому питання економії актуальне для людей з будь-яким достатком. Утеплення потребують практично всі конструкції будинку - від фундаменту до несучих конструкцій і перекриттів. Грамотний підхід дозволить скоротити втрати тепла на 45-50% і заощадить серйозні гроші.

Пасивні будинки

Тренд на енергоефективні будинки прийшов в Україну з Європи. Найбільш широко відомою концепцією енергоефективного будинку є фінський «пасивний» будинок - комфортний мікроклімат в ньому підтримується в основному за рахунок людського тепла, енергії сонця та побутових електроприладів.

За рахунок сучасної теплоізоляції в такому будинку практично немає теплових втрат. Зараз в Європі будинки низького енергоспоживання використовують як мінімум на 50% енергії менше, ніж стандартні будівлі, які були побудовані відповідно до діючих норм енергоспоживання. Більш того, є будівлі ультранизького енергоспоживання - вони витрачають на 70-90% енергії менше, ніж звичайні будови. Влада багатьох країн намагається зробити такі будинки максимально популярними для населення і будівельників - наприклад, в Скандинавії їх власників звільнили від деяких податків.

Фінальний етап - будівництво будинків з нульовими викидами CO2. Такий будинок сам забезпечує себе енергією з поновлюваних джерел, включаючи енергію, що витрачається на опалення приміщень і освітлення. На сьогодні такі будинки вже є в Скандинавії і Великобританії. Їх жителі практично не платять за ресурси.

Яка буває теплоізоляція

Сучасний ринок насичений теплоізоляційними матеріалами. Найбільш універсальним є мінеральна вата. Такі вироби бувають різної щільності, що дозволяє вибрати найбільш підходящий матеріал. При цьому мінеральна вата може використовуватися для утеплення фасадів, плит перекриття, покрівлі.

На другому місці за популярністю знаходиться екструдований пінополістирол. Його головна перевага - матеріал практично не вбирає вологу. Оптимально з його допомогою утеплювати фундамент. Однак при цьому пінопласт «не дихає», а під дією високих температур виділяє токсичні гази.

Нарешті, в якості утеплювача також застосовується штапельне скловолокно. У кожного матеріалу свої переваги і недоліки. Наприклад, пінопласт має тенденцію до змін розмірів під впливом температур. У підсумку на фасаді згодом з’являються тріщини і відбувається відшарування декоративної штукатурки.

Найбільш універсальний і ефективний матеріал для утеплення - кам’яна вата. На відміну від пінопласту, це паропроникний матеріал, що дозволяє волозі проникати через стіни назовні - в результаті будинок «дихає». Ця властивість захищає будівлі від вогкості, гниття і цвілі. Продукти з кам’яної вати створюють всередині будь-якого приміщення здорове середовище. При цьому кам’яна вата добре гасить будь-який шум або вібрації, вона безпечна для здоров’я, довговічна, не горить.

Що таке кам’яна вата

На сьогодні найбільш популярною є ізоляція на основі кам’яної вати - цей сучасний матеріал робиться з порід габро-базальтової групи. За своїм складом така вата являє собою штучний камінь. Унікальні теплові властивості забезпечують крихітні бульбашки повітря, укладені в фізичну структуру кам’яної вати.

Примітно, що вата з тонких ниток гірських порід часто з’являється після вивержень вулканів - в якийсь момент фахівці звернули увагу на цей незвичайний матеріал і вирішили використовувати його властивості в будівництві. На виробництві гірські породи розплавляють, а потім спеціальним способом витягують в волокно.

Світовим лідером у виробництві теплоізоляційних рішень з кам’яної вати вважається датський концерн ROCKWOOL. На його користь говорить підвищений термін служби, знак екологічної безпеки EcoMaterial Green і відмінні відгуки. А в інтернет-магазині https://bud-inteh.com/ можна вигідно придбати цей, та інші види теплоізоляції і утеплювачів.

Температура плавлення гірського базальту - 1500 градусів за Цельсієм, при цьому матеріал не виділяє дим в разі загоряння. Крім того, при монтажі даного матеріалу немає необхідності в додатковому використанні вітрозахисної плівки, що значно зменшує витрату коштів. Крім цього, ROCKWOOL пропонує інноваційне рішення - плити подвійної щільності, які складаються з жорсткого верхнього і більш легкого нижнього шарів. За рахунок цього матеріал володіє зменшеною вагою, що знижує навантаження на несучі конструкції і фундамент будівлі.

Як утеплюють фасад

З точки зору теплофізики найбільш ефективно застосовувати теплоізоляцію зовні, так як в цьому випадку несуча конструкція стіни знаходиться завжди в зоні позитивних температур і оптимальної вологості. Стіни вважаються рекордсменами по тепловтратам - вони відповідальні за 25% тепла, що “тікає” з дому, тому утеплювати їх потрібно правильно.

За підрахунками фахівців, утеплення стін кам’яною ватою на сьогодні є найбільш економічно вигідним. Так, щоб знизити тепловтрати до прийнятного рівня без використання мінеральної вати, доведеться витратити набагато більше грошей - у випадку з газобетоном більша товщина зробить конструкцію дорожчою в 4-5 разів, а з цеглою - більш ніж в десять разів.

Деякі виробники заявляють, що для досягнення необхідного за нормативами рівня теплозахисту не обов’язково використовувати мінеральну вату, проте практика застосування показує, що недостатнє утеплення може привести до дефектів конструкцій і додаткових витрат на енергоресурси.