Нерухомість за криптовалюту: міф чи майбутнє

Поняття блокчейн і криптовалюта сьогодні не здаються такими фантастичними, як ще рік або два назад. А все тому, що восени 2017 і взимку 2018 рр. відбувалися епохальні події - головна валюта, біткоіни, за пару місяців подорожчала в 5 разів, а загальна капіталізація криптовалютного ринку перевищила позначку в 1 трлн доларів.

Велика кількість людей стежили на спеціальних платформах за новинами і котируваннями зі світу цифрових валют, а найвідважніші щасливці не просто спостерігали, а й добре заробили на курсовій різниці.

Перший пішов! У Києві продали квартиру за Ethereum

Щоб зберегти зароблені гроші люди задумалися про придбання більш стабільного активу - нерухомості. При цьому технологія блокчейн виявилася дуже привабливою для розрахункових операцій.

Її вигоди очевидні:

- всі платежі конфіденційні;

- будь-яка сума переказу і без додаткових банківських комісій;

- висока безпека розрахунків.

Незважаючи на те, що в Україні криптовалюта ще не має офіційного статусу платіжного засобу, перша угода з її використанням вже відбулася. У жовтні 2017 року Марк Гінзбург продав свою квартиру в Києві американцеві Майклу Аррінгтону. Сторони, через уповноважених посередників уклали договір міни в еквіваленті 60 тисяч доларів, і здійснили взаєморозрахунки засобами криптовалюти Ethereum.

Навіть в умовах невизнання цифрової валюти офіційним платіжним засобом, вона може бути використана для покупки нерухомості.
Топ-5 країн в яких можна за криптовалюту придбати нерухомість

Україна не єдина країна, де практикується покупка нерухомості за криптовалюту. Але варто відзначити, що навіть в найрозвиненіших економіках такі випадки розрахунків поки швидше виняток з правил.

Розберемо п’ятірку найактивніших країн:

- Японія. Перша держава, яке офіційно визнала криптовалюту як засіб розрахунку.

- США. Найпопулярнішими локаціями, в яких відбувається найбільше операцій з купівлі нерухомості за цифрову валюту, є Майамі, Нью-Йорк і озеро Тахо.

- ОАЕ. Країна з великими амбіціями і фінансовими ресурсами. Сьогодні в Дубаї можна без проблем купити житло і розрахуватися за нього за допомогою будь-якої криптовалюти.

- Балі. Щоб при покупці нерухомості тут максимально зберегти конфіденційність - все частіше використовують розрахунок в біткоінах.

- Литва, Латвія, Естонія. Балтійські країни традиційно знаходяться в авангарді сучасних тенденцій, тому і вони не залишилися в стороні від всесвітньої практики розрахунків криптовалютою за покупку нерухомості.

Нерухомість за криптовалюту - це не міф, а сучасні реалії. Судячи з усього, в найближче десятиліття біткоін може стати домінуючим засобом платежу. Звичайно ж, це станеться лише в разі офіційного визнання валюти державами світу. Так що запасаємося терпінням і стежимо за крипторинками. Нас чекає дуже цікаве майбутнє!