Робот вирощує корм для худоби без грунту, добрив і сонячного світла

В останні роки багато агрофірм по всьому світу, зіткнувшись з низькими цінами на їх продукцію, намагалися скоротити свої витрати шляхом застосування автоматики.

У підсумку, на тлі попиту на сільськогосподарських роботизованих помічників, з’явилися машини, які прибирають за коровами, вносять добрива, обробляють поля і борються з бур’янами. Навіть виробники аграрної спецтехніки зараз щосили намагаються побудувати безпілотні трактори, які невтомно і участі людини могли б підвищити фермерські врожаї. А якщо ви бажаєте купити комбвкорм найвищої якості, то варто скористатися вигідними пропозиціями від компанії «Константа».

А ось каліфорнійська компанія під назвою FodderWorks створює автоматичні системи, які самі вирощують і збирають урожай кормів для худоби (корів, курей і інших тварин).

За словами Кайла Читока, генерального директора компанії, середня людина в день може збирати приблизно півтонни подібного корму, в той час як робот FodderWorks здатний цю норму збільшити мінімум в 3 рази.

Свою роботу автомат FodderWorks робить не на полі, а в приміщенні, вирощуючи корм без грунту, добрив і сонячного світла. Насіння пшениці він висаджує в спеціальні, встановлені вертикально, контейнери, заповнені особливим живильним розчином. Цей розчин, а також вода додаються в контейнери автоматично по мірі необхідності, а сам корм росте, зігріваючись світлодіодними лампами. Робот самостійно сіє насіння, стежить за їх ростом, збирає урожай і навіть миє звільнені лотки.

Таким чином, популярний зараз вид корму - зерна пророщеної пшениці, зростає дуже швидко, при цьому для його вирощування потрібно використовувати на 98% менше води, бо таку потребу відміряє автоматика. Крім цього, для збору врожаю корму не потрібні добрива і величезні посівні площі, а завдяки високій врожайності, тепер агрофірми можуть собі дозволити збільшити кількість поголів’я худоби зі зменшенням витрат на їх утримання.

Така автоматична система займає небагато місця, і вимагає для свого обслуговування лише пару чоловік. Правда, поки її зможуть собі дозволити тільки дуже великі м’ясо-молочні комбінати, бо ціни на таке обладнання кусаються. Наприклад, робот, який здатний збирати в день 1 тонну врожаю корму, коштує зараз близько $ 233000. А той, що здатний продукувати до 12 тонн в день - майже $ 1 млн. На сьогоднішній день найбільший робот FodderWorks, зроблений на замовлення голландської компанії, збирає в день близько 20 тонн корму.