На що потрібно звернути увагу при покупці квартири

У продавців нерухомості зараз існує чимало різного роду хитрощів, що дозволяють приспати пильність клієнта, показати житло в більш вигідному світлі, ніж воно є насправді.

Щоб не стати героєм постановки

Іноді при покупці квартири на вторинному ринку клієнт відразу задоволений на всі 100% - будинок нехай і немолодий, але ще міцний, тихий дворик, зовсім поруч магазин і метро через чотири зупинки.

Квартира невелика, але затишна, а найголовніше - недорога для цього району. Однак вже через деякий час після операції рожеві окуляри з його очей спадають і новий господар знаходить цілий набір недоліків своєї «ідеальної» квартири. Упевнений, що краще вчитися на чужих помилках, ніж на своїх.

З’явився навіть окремий маркетинговий прийом - хоум-стейжинг (в перекладі з англійської - домашнє інсценування, постановка), яким просунуті господарі все активніше користуються для нівелювання недоліків неякісної нерухомості. Маніпуляція покупцем іноді починається на найперших «сходинках», так як навіть стан під’їзду має значення.

Ймовірно, що потенційний покупець не дійшов би навіть до дверей квартири, якби незадовго до його приходу в під’їзді і на майданчику капітально не прибрали. Це треба зауважити і перевірити ще раз. Найлегше обман розкривається сусідами, які розкажуть, як давно тут прибирали і бризкали освіжувачем, так як зазвичай хлопці з третього поверху постійно димлять.

Неймовірно, але саме запах може вплинути на рішення «купувати чи не купувати». Тому господареві буде краще, якщо на момент показу квартири в будинку пропишуться не запахи домашніх тварин, затхлості або сигарет, а буде витати м’який аромат смаженої картоплі або запах гарячої кави. Запах кориці або ванілі також впливає заспокійливо, і в першу чергу на чоловіків. Подібних прийомів усипляння пильності вистачає. Тут головне - їх вчасно помітити і не «поплисти».

Таких неприємностей ви уникнете, якщо скористаєтесь послугами Покровського міського центру нерухомості. На сайті centr.dn.ua представлена реальна інформація про об’єкти нерухомості з фото, детальним описом, розташування, цінами.

Гра зі світлом і трюки простору

У випадках, коли квартира темна, зустріч з клієнтом досвідчені ріелтори призначають вранці або вдень. Однак якщо положення будинку зовсім невиграшне, тоді гостей вони краще приймають ввечері. Це той випадок, коли освітлювальні прилади працюють на повну потужність. Тому квартиру краще серйозно розглядати в різний час доби і не погоджуватися на зустріч тільки «під продавця».

Щоб розібратися в реальних розмірах квартири, залиште тільки центральне освітлення, а торшери та настільні лампи вимкнути.

Знайте, що правильне освітлення допомагає створити в квартирі не тільки потрібну атмосферу, а й замаскувати брак природного світла. Краще відразу помітити в житловій кімнаті велике дзеркало, яке візуально збільшує простір, особливо якщо знаходиться напроти дверей. Попросіть тимчасово «виключити» фокус з дзеркалом, щоб реально оцінити всі плюси великій квартирі.

Порада ріелтора

Один знайомий працівник агентства нерухомості розповів про хитрощі продавців, після яких виникають проблеми, як у покупців, так і у ріелторів. Це борги за «комуналку». Про подібні заборгованості, що висять на будинках, організатори угоди зазвичай інформують майбутніх господарів або вимагають їх погасити.

Однак бувають випадки, коли поточної заборгованості квартира не має, а існують борги по оплаті за комунальні послуги за попередні роки. Відразу такі борги без досконалої перевірки і не побачиш. Тому в першу чергу перед тим, як підписувати документ про покупку квартири, зовсім не зашкодить відвідати місцевий розрахунковий центр ЖЕСа і дізнатися всі підводні камені вашого майбутнього житла.

Бабусі не обдурять

А ще майбутньому власнику необхідно обов’язково звернути увагу на вид з вікон, щоб оцінити територію поруч з будинком. При огляді квартири краще не лінуватися заглянути під підлогове покриття. Обов’язково впевніться у відсутності свіжопофарбованих патьоків на стелі і в кутах, перевірте стан електропроводки, сантехніки, а також нормально відкриваються вікна і двері.

Не треба відмовлятися від інформаційної розвідки на місцевості. Її можна здійснити через «механізм» задушевної бесіди з бабусями на лавці біля під’їзду. Вони обов’язково розкажуть про всіх проблемних сусідів, про історію вашої потенційної квартири і взагалі багато чого цікавого, про що і господарі, і ріелтори визнають за краще просто не згадувати.

Відшукати перепланування

Перед прийняттям остаточного рішення необхідно на холодну голову скрупульозно перечитати всі житлові документи. Порівняйте задекларовані продавцем метраж і планування квартири з техпаспортом. Якщо в квартирі проведено перепланування, обов’язково перевірте, чи узаконене воно, інакше вам не уникнути серйозних проблем в майбутньому.

І головне, не треба робити таких серйозних кроків спонтанно, під впливом особистої симпатії. Власник може бути чудовою людиною, але йому головне продати, а ріелтору - правильно організувати і провести операцію. А жити в квартирі буде новий господар - ви!