Правові аспекти і підводні камені при купівлі земельної ділянки

Якщо ви вирішили купити будинок, дачу, котедж або просто земельну ділянку, то вам доведеться оформити на них право власності. Цей процес не такий простий, як може здатися на перший погляд. І перш ніж ставити підпис під договором про купівлю-продаж, варто вивчити всі підводні камені.  

Що розуміється під поняттям приватизації землі, які етапи цієї процедури, необхідні документи, терміни? На сайті http://document.od.ua/privatizaciya-zemelnogo-uchastka/ юридичної компанії “Документи” ви знайдете відповіді на ці та інші питання щодо приватизації землі.

Документи

Як правило, продавець сам збирає всі папери, необхідні для здійснення угоди. Угода з купівлі-продажу об’єкта нерухомості може бути здійснена в простій письмовій формі, а може бути оформлена у нотаріуса.

Перш, ніж поставити свій підпис, юристи радять покупцеві з особливою увагою вивчити документи, що визначають право власника на земельну ділянку. Перевірте, чи є земля фактичним майном продавця, чи правильно оформлено право власності на неї. Неприпустимо, щоб ділянка перебувала просто в безстроковому користуванні або в довічному володінні, а також не була закладена.

Право власності підтверджується такими паперами, як свідоцтво про державну реєстрацію прав власності, свідоцтво про право на спадок або договір про купівлю-продаж (дарування). Слід переглянути документи, що підтверджують приватизацію землі, - це свідоцтво про власність і постанову про перехід ділянки у власність, видане головою адміністрації.

Уже безпосередньо для складання договору про купівлю-продаж будуть потрібні, по-перше, правовстановлюючий документ (договір купівлі-продажу, приватизації, міни, дарування, успадкування та ін.). По-друге, паспорта продавця і покупця. По-третє, кадастровий паспорт ділянки (в ньому вказано призначення землі, план меж ділянки). Отримати його необхідно в місцевому кадастровому органі, попередньо пройшовши межування, якщо межування не проводилося, і ділянка не поставлений на облік в Держгеокадастрі, то власнику необхідно створити межову справу, звернувшись в спеціалізовані організації

Оренда і обтяження

Якщо ви купуєте землю, на якій ведеться будівництво котеджного селища, то вона може перебувати у власності або в оренді у забудовника. У першому випадку угода буде прозорою і більш зручною. Але буває, що за законом землю придбати у власність не можна - наприклад, це стосується прибережних зон, лісів. Тому, як правило, девелопер облаштовує ділянки, тільки що примикають до привабливих для відпочинку природних місцях. Натомість мешканці таких котеджних селищ можуть потім ходити на річку чи озеро і навіть мають право орендувати частину прилеглого до їх ділянці лісу.

Не менш важливо перевірити, чи немає у землі обтяжень. Земля може вважатися обтяженою, якщо, наприклад, по ній проходять комунікації - військові кабелі, газопроводи; якщо є обмеження по забудові (наприклад, берегова лінія); якщо є сервітут (наприклад, власник зобов’язаний забезпечувати проїзд по землі транспорту або надавати доступ до комунікацій); або якщо ділянка знаходиться в заставі у банку. Обтяженням може стати також іпотека, довірче управління, оренда, концесійна угода, арешт майна і багато іншого.
 
Підводні камені

Якщо ділянка, для прикладу, придбана в період шлюбу на спільні гроші подружжя і є спільним майном, то знадобиться нотаріально завірений дозвіл чоловіка чи дружини, що виступають в якості продавця ділянки на його продажу.

У випадку володіння ділянкою неповнолітнім, обмежено дієздатним чи недієздатним, знадобиться дозвіл органів опіки та піклування на продаж (відчуження) майна.

Ділянка може бути часткою в спільному майні, тоді необхідні документи, що підтверджують, що продавець сповістив у письмовій формі інших учасників часткової власності про намір продати свою частку сторонній особі, або письмову відмову всіх співвласників від переважного права придбання, оформлений нотаріально або в органі, що реєструє.

Якщо одна зі сторін укладає угоду за дорученням, треба перевірити цей документ: термін дії, чи жива людина, яка її видала, чи не відкликана довіреність та інше.