Компанія Canaan Creative випустила перший в світі телевізор з функцією майнінгу

Другий в світі виробник чіпів для майнінгу криптовалют - пекінський стартап Canaan Creative - анонсував випуск телевізора AvalonMiner Inside з вбудованим процесором для добування біткойнів. Стати з його допомогою мільйонером, просто поглядаючи серіали, не вийде. Але креативний підхід до майнінгу може допомогти компанії перетворитися в «єдинорога» у цій сфері.

Обчислювальна потужність вбудованого в телевізор процесора - 2,8 трлн хеш в секунду. На сьогодні це досить середня по продуктивності машина для майнінгу. Наприклад, топова модель майнінгового ASIC-процесора AvalonMiner 841 від Canaan має продуктивність 13 трлн хеш в секунду. З його допомогою, за найсвіжішими розрахунками експертів, один біткойн можна намайнити приблизно за 4-5 років.

У першого в світі майнінгового телевізора на видобуток одного біткойнов піде років двадцять. І це в кращому випадку, оскільки складність обчислень постійно збільшується.

Не дивно, що в Canaan не поспішають називати майбутню ціну свого телевізора для майнінгу. Таке обладнання досить дороге і окупається повільно. Наприклад, той же AvalonMiner 841 коштує $ 1625. Телевізор AvalonMiner Inside з урахуванням набагато меншої обчислювальної потужності повинен продаватися приблизно за $ 400. Відбити цю суму на майнінг в теорії можна за рік.

Але на практиці зробити цього не вдасться. У стартапі підкреслили, що добуту криптовалюта можна буде витратити тільки на вбудовані покупки, купляючи на інтернет-платформі Canaan розважальний ТВ-контент або подарунки в інтернет-магазині. Очевидно, це пов’язано з тим, що в Китаї купівля-продаж криптовалют заборонена. Майнінг поки формально дозволений, але і на нього влада дивиться досить косо. Дійсно, сумнівне задоволення, і розумно зробив той, хто вибрав телевізор тут, в інтернет-магазині eldorado.ua за менші гроші можна придбати класну плазму з чудовим зображенням і бездоганним функціоналом. 

Більше того, вартість AvalonMiner Inside може виявитися ще вищою, оскільки на розумні функції творці не поскупилися. У Canaan стверджують, що AvalonMiner Inside оснащений штучним інтелектом і має повноцінну функцію голосового управління. А також може розрахувати рентабельність майнінгу біткойнів в режимі реального часу.

Експерти вказують на те, що другий в світі після Bitmain Technologies виробник майнінгових чіпів вирішив випустити свій перший побутовий прилад під час IPO в Гонконзі. Очікується, що за його підсумками Canaan стане «єдинорогом», зібравши більше $ 1 млрд інвестицій - але для цього стартапу треба диверсифікувати номенклатуру продукції, що випускається.

Деякі фахівці дивляться на затію з телевізором для майнінгу досить скептично, зазначає South China Morning Post. «Це більше схоже на хайп, - прокоментував підготовлюваний випуск AvalonMiner Inside Сяо Лей, біткойн-аналітик з Пекіна. - Було б більш значущим, якби Canaan зміг впровадити функцію видобутку криптовалюти в існуючі великі бренди ТВ-приймачів ».