Отрута в одязі: 5 найнебезпечніших тканин для шкіри

Міжнародна незалежна організація Грінпіс регулярно проводить тести відповідності одягу інтернаціональних брендів екологічним стандартам. І результати перевірок невтішні! Як дорогі, так і бюджетні марки використовують при виготовленні предметів гардероба небезпечні сполуки, які можуть завдати істотної шкоди здоров'ю людини.

Одна з перевірок, в ході якої було протестовано понад 80 найменувань одягу різних марок, показала наявність помягчувачей, поліфторірованних з’єднань, неонола та інших небезпечних речовин. Деякі з них відомі своєю канцерогенною дією, інші підозрюються в гормоноподібному впливі на організм, а треті можуть підірвати здоров’я імунної та репродуктивної систем. Найсумніше, що дитячий одяг був настільки ж забруднений, як і її дорослі аналоги. А шкіра дитини в кілька разів тонша шкіри дорослої, тому більш вразливіша. Втім, купляючи дитячі речі в інтернет-магазині https://yasmin-tex.com.ua/ ви можете на всі 100% бути впевнені у бездоганній якості, і безпеці всього асортименту.

При виборі предметів гардероба вже неактуальний розподіл на два види: натуральне - значить, безпечне і синтетичне - шкідливе. Спрощена класифікація надто далека від реалій сьогодення.

Натуральне Vs синтетика: чи так все очевидно

Зі шкільної лави ми пам’ятаємо головне: в синтетиці шкіра не дихає, а отже, такий одяг гірший. Але на ділі виявляється, що не все так просто! Наприклад, мембранні тканини, які використовуються для виготовлення спортивного одягу, вбирають вологу краще натуральних бавовни або льону, і при цьому більш зносостійкі і швидковисихаючі.

Є окрема група матеріалів, яку не можна в повній мірі віднести до синтетики або натуральної фактури. Прикладом може служити бамбукове волокно. Хоча воно виготовляється на основі природної сировини, на виході виходить дуже жорстким. Тому виробники обробляють його спеціальними пом’якшувачами, в результаті такий матеріал небезпечний. Він мало відрізняється від «штучних» побратимів. Але якщо хтось думає, що при покупці одягу з льону, бавовни, вовни і шовку він застрахований, його чекає неприємна звістка. В процесі виробництва такі тканини також піддаються хімічній дії, що може привести до сумних наслідків. І це не кажучи про процес вирощування вихідної сировини!

Найнебезпечніші тканини для шкіри: п’ятірка найгірших

На здоров’я шкіри впливають не тільки хімічні речовини, якими обробляють тканини для підвищення зносостійкості, пом’якшення, профілактики зминання і т.д. Характерні особливості різних фактур - вологопоглинання, повітропроникність і теплопровідність, також можуть викликати неприємні реакції. Особливо важливо підбирати комфортні тканини для предметів гардероба, які безпосередньо прилягають до шкірою. Які матеріали небажані для одягу «першого шару»?

Віскоза

Іноді її помилково приймають за натуральне полотно. Віскоза дійсно виготовляється з целюлози, але при цьому в процесі виробництва підлягає ретельній хімічній обробці. У підсумку вона має гарні антибактеріальними властивостями і повітропроникність - майже як натуральні фактури. Але спеціальні хімічні речовини, які застосовуються для продовження терміну використання тканини, можуть привести до алергічних реакцій і подразнення чутливої ​​шкіри.

Бамбук

За аналогією з віскозою, бамбук виробляють з натуральної сировини. Це одна з найдешевших, практичних і зносостійких тканин. Бамбукові предмети гардероба добре тримають форму, легкі і м’які. Але все це досягнуто за рахунок агресивної хімічної обробки. Члени громадської організації Грінпіс виявили в бамбуковому полотні залишки гідроксиду натрію, сірчаної кислоти і сірковуглецю. Нескладно здогадатися, чим цей хімічний «коктейль» загрожує здоров’ю шкіри.

Акрил

Акрилові нитки люблять в’язальниці. Вони імітують вовняне полотно, а коштують не в приклад дешевше натуральних ниток. Але є у них особливість, яка в корені відрізняє їх від шерсті - акрил практично не пропускає повітря. Це означає, що в такому светрі вам буде тепло, що, звичайно, плюс, але ви будете сильно потіти - а це вже мінус. При цьому якщо у вас чутлива шкіра, волога, ЩО накопичується під одягом, може викликати роздратування і навіть висип.

Поліестер

Основна претензія до цього матеріалу - то, що в ній шкіра не дихає, що пов’язано з ризиком алергічних реакцій. Але пред’являють їй і те, що в процесі виготовлення використовуються продукти нафтопереробки. При взаємодії зі шкірою людини, а також хімічними речовинами, якими обробляють тканину для поліпшення якісних характеристик, можуть виділятися токсичні речовини, які отруюють організм.

Поліамід

Завдяки високій еластичності і міцності, а також здатності довго зберігати первинну форму, поліамід часто можна зустріти на етикетці для шкарпетки панчішних виробів. Серед його головних недоліків - погана терморегуляція - такі речі практично не тримають тепло і не вбирають вологу. Зате створюють ідеальне середовище для розмноження бактерій і мікробів, що може призвести до виникнення інфекції. Ще один мінус - фактура сильно електризується. І на закінчення - миттєво вбирає неприємний запах.