Створена фарба, що охолоджує будівлі в спеку

Це може здатися дивним, але здається скоро всі власники заміських будинків зможуть відмовитися від використання кондиціонерів і охолоджувати свої житла за допомогою сонячного світла! Звучить досить дивно, але це стало можливим завдяки розробці ізраїльської компанії SolCold, яка створила високотехнологічну фарбу під назвою «лазерне охолодження».

У прагненні знизити економічні витрати власників на кондиціонери в спекотні літні місяці, а також в боротьбі за екологічність, фахівці компанії розробили фарбу, яка працює за принципом, так званого «лазерного охолодження».

В основі технології лежить принцип лазерного охолодження: взаємодія променя світла з певними матеріалами може знизити температуру на 15 °C, так як молекули матеріалів абсорбують ті фотони, які збігаються з ними за частотою, і перевипромінюют високочастотні фотони, які переносять більше енергії. Разом з втратою енергії знижується і температура матеріалу. До речі, на сайті https://farba.co.ua/ ви можете придбати якісні лаки і фарби Київського лакофарбового заводу.

Ярон Шенхав з компанії SolCold адаптував процес лазерного охолодження для того, щоб можна було «працювати» з сонцем.

- Тепло від будівлі може бути поглинено і “перевиромінене” як світло. Це як покласти шар льоду на дах, який тим товстіший, чим спекотніше гріє сонце, - каже Шенхав.

Розробникам, правда, довелося зіткнутися з тим, що сонячний спектр набагато ширший, ніж у лазерного променя. Їм довелося створити матеріал, який виконує ту ж функцію в декількох частотах розсіяного світла. Ось так і з’явилася охолоджуюча фарба, яка складається з двох шарів: зовнішнього, що фільтрує деякі сонячні промені, і внутрішнього, який здійснює конверсію тепла в світло, охолоджуючи себе до температури нижче навколишнього середовища.

Тестування на металевих дахах, а також в будинках з низькими стелями пройшло досить успішно. Так, на останніх поверхах будинків температура, завдяки застосуванню диво-фарби, опустилася на 10 ° C.

Звичайно, орієнтовна ціна такої фарби не маленька - 300 доларів, і вистачить її всього лише на 100 квадратних метрів. Але фахівці SolCold підрахували, що для великих промислових будівель або, наприклад, торгових центрів їх пропозиція буде вигідною, давши можливість знизити споживання енергії на 60%.