Для посилення бетону британські вчені пропонують використовувати овочі

Буряк і морква мають потенціал стати повноцінними будівельними компонентами. Додавання їх волокон в цементну суміш робить споруди більш міцними і екологічними.

На сайті торгово-будівельної компанії АЛЕКС-ГРУПП alex-group.com.ua ви можете вигідно замовити цеглу, стінові блоки, будівельні суміші, сипучі матеріали, пиломатеріали, гідроізоляцію, утеплювачі, а також інші якісні будівельні, та оздоблювальні матеріали від відомих виробників.

Розробки в цьому напрямку ведуть учасники дослідницького проекту B-SMART, спрямованого на екологізацію будівельної галузі. До складу проекту входять європейські інженери і дизайнери. Фінансову підтримку проекту надає Європейський Союз.

Ініціатива реалізується під керівництвом Ланкастерського університету. Разом з вченими учасники B-SMART досліджують, як впливає додавання волокон моркви і інших коренеплодів на характеристики цементу. Перші випробування підтвердили, що волокна цукрових буряків і моркви значно підвищує механічні властивості цементу.

За словами провідного дослідника, професора Мохамеда Саафа, який спеціалізується на структурній цілісності матеріалів, нові цементні нанокомпозити, розроблені в рамках цього проекту, “зроблені шляхом об’єднання звичайного портландцементу з частинками, витягнутими з відходів коренеплодів, взятих з харчової промисловості”.

Хімік додав, що розроблені композити мають поліпшені механічні та мікроструктурні властивості в порівнянні зі звичайним цементом. Крім того, як зазначив Саафа, для їх виробництва потрібно менше цементу, тому знижується споживання енергії та викидів СО2.

Як відомо, до складу стандартного бетону входить вода, заповнювачі на кшталт гравію або піску і портландцемент. Цемент є в’язкою речовиною, яка твердне і зміцнює бетон. Як виявила дослідницька група B-SMART, при додаванні нановолокон коренеплодів і моркви в бетонну суміш збільшується кількість гідрату силікату кальцію, іншого компонента, який також є сполучною речовиною. Дослідники виявили, що такий спосіб розведення бетонної суміші зменшує кількість портландцементу до 40 кг на м. куб.

На даний момент дослідницька група B-SMART планує провести експерименти по додаванню в цементну суміш нанопластинок з волокон різних овочів.

Варто зазначити, що цементна промисловість - одна з найбільш енергоємних галузей з високими викидами СО2. Це пов’язано з присутністю основного компонента - портландцементу. Обсяг викидів CO2, що виділяються при виробництві бетону, прямо пропорційні кількості цементу, використовуваного в бетонної суміші. Зокрема, 1 тонна цементу продукує майже 900 кг вуглекислого газу.

Процес виробництва цементу відповідальний за 8% від загальносвітових викидів СО2. Очікується, що в найближчі 30 років обсяги виробництва цементу подвояться, і така перспектива не може не хвилювати.