Каліфорнія повністю перейде на відновлювальну енергію до 2045 року

Законопроект про відмову від використання викопного палива прийнятий нижньою палатою парламенту і схвалений Сенатом штату. Передбачається, що до 2030 року 60% каліфорнійських підприємств повинні отримувати енергію з відновлюваних джерел, хоча раніше влада Каліфорнії планували вийти на показник в 50% до вказаної дати. Крім того, компаніям, що знаходяться на території штату, забороняється купувати енергію, вироблену з невідновлюваних джерел за межами Каліфорнії.

На думку законодавців такий захід позбавить прикордонні штати можливості поставляти в Каліфорнії енергію, вироблену на підприємствах, що забруднюють навколишнє середовище. Противники законопроекту, в основному республіканці, вважають, що декларована мета не буде досягнута до 2045 року, так як відсутній чіткий план реформи, не вирішено питання зі сховищами для видобутої енергії, а додаткові регуляції в сфері енергетики можуть негативно позначитися на цінах для кінцевих споживачів.

Проти форсованого розвитку зеленої енергетики виступають і профспілки, що представляють інтереси працівників електромережних компаній, які бояться втратити робочі місця.

З 2010 року генерація енергії сонячними електростанціями зросла з 0,5% до 10% від загального обсягу електроенергії, виробленої каліфорнійськими підприємствами. При цьому виникла проблема з інтеграцією сонячних електростанцій в енергосистему штату - спекотні періоди привели до перевиробництва енергії, від чого підприємствам щоб уникнути різких перепадів напруги в мережі довелося збувати електроенергію в сусідні штати, іноді доплачуючи їм за це.

Дебати в каліфорнійській легіслатурі тривали більше року, але в підсумку прихильники повного переходу до зеленої енергетики домоглися прийняття закону з перевагою в 11 голосів: за проголосували 44 члени Асамблеї, проти - 33. Сенат Каліфорнії схвалив законопроект і направив його на підпис губернатору штату Джеррі Брауну, який відомий своєю підтримкою ініціатив, спрямованих на захист навколишнього середовища.

До речі, першим американським штатом, що задекларував повну відмова від викопного палива, стали Гаваї, які з 2008 року почали процес диверсифікації енергетичної галузі з метою подолання залежності економіки штату від поставок нафтопродуктів.

Дізнайтесь на сайті http://gradenicy.info/ про найсвіжіші новини села Градениці і Одеської області.