Шлюб і гроші: як фінанси псують сімейні відносини

Люди закохуються, зустрічаються, одружуються і ... розлучаються. Так яка ж найчастіша причина розбіжностей в сім'ї? Зрада? Ні в якому разі! Найчастіше причиною сварок в парі стають гроші. Причому не важливо, скільки заробляє чоловік або дружина, сварка може відбутися і з приводу дешевої губної помади і через сукню в пару тисяч доларів.

Загалом, хтось в родині обов’язково виявляється марнотратом, а хтось скупердяєм, навіть якщо на початку відносин ви обидва були ощадливі або разом тринькали гроші. Природа намагається підтримувати рівновагу, тому хтось із подружжя обов’язково змінить свою роль, щоб врівноважувати бажання свого партнера. Через те, що в родині кожен грає свою роль скнари або марнотратника, виникає безліч скандалів, інколи справа доходить і до розлучення. 

Витоки проблеми

Якщо проблема не вирішується, то потрібно її прийняти і знайти способи боротьби з нею. По-перше, варто пам’ятати про те, що наша поведінка формується в дитинстві, а значить, причину потрібно шукати там. Якщо в сім’ї не було грошей і доводилося на всьому заощаджувати, то дитина, ввібравши дану філософію, швидше за все, виросте економною людиною. Якщо ж в дитинстві для дитини нічого не шкодували, балуючи її дорогими іграшками і виконуючи всілякі примхи, то навряд чи вона буде замислюватися про цінності зароблених грошей.

Але буває і по-іншому. Дитина повністю відкидає поведінку батьків і прагне жити інакше. Ситуація стає критичною, якщо їй вдається несподівано розбагатіти, тоді така людина буде бездумно витрачати свої фінанси на дорогі і нікому не потрібні іграшки.

Саме в дитинстві формується пристрасть до покупок. Якщо батьки не приділяли своїй дитині абсолютно ніякої уваги, а намагалися купити її любов за допомогою дорогих подарунків, то не дивно, що після того, як дитина перетворюється в дорослу людину, вона не може зупинитися і перестати купувати. Для неї покупка - це не придбання чергової речі, а здатність відчути себе важливою і потрібною, так вона відчуває, що її люблять. Тому не варто засуджувати деяких жінок за пристрасть до покупки тисяч кофтинок і сумочок. Може, їм просто не вистачає любові?

Але не тільки батьки формують поведінку людини, але і її друзі, оточення, колеги і, звичайно ж, кохана людина. Якщо чоловік затримується на роботі, то дружина цілком може помститися йому, витративши всі гроші на його кредитці. А причина, в принципі, все та ж - брак уваги і любові.

Чоловіки теж мастаки на вигадки задля отримання заповітної іграшки. Вони ховають гроші в тайниках і приховують від дружин істинний розмір своєї зарплати, а купуючи чергову колекційну машинку або спінінг, стверджують, що він коштує як мінімум в два рази дешевше його реальної ціни.

Вихід з ситуації

Врятувати шлюб і відновити довіру між подружжям може тільки спокійне обговорення грошових витрат. Подружжя не повинні вести себе в рамках відносин «батько-дитина», приховуючи свої бажання і живучи в страху перед тим, що їх розкриють. Це виглядає абсолютно так само, як коли вони ховалися від батьків і курили сигарету, тримаючи її двома паличками, щоб руки не пропахли. Від такої дитячого поведінки потрібно відмовитися.

В Америці з такими проблемами допомагають впоратися фінансові консультанти, але у нас такий спосіб вирішення конфлікту, який назріває не прийнятий, тому доведеться покладатися тільки на власні сили.

Для початку вам потрібно сісти і спокійно поговорити. З’ясувавши причини поведінки кожного з вас, можна рухатися далі. Для того щоб краще зрозуміти один одного, все ті ж консультанти радять на час помінятися місцями. Один з подружжя йде в магазин і починає пропонувати купити все те, що йому подобається, а другий повинен відмовляти. Після цієї терапії ви зможете побачити один одного з боку.

Ще одна порада - встановити ліміт грошей на місяць, які кожен з подружжя зможе витратити, не питаючи іншого, якщо витрати перевищили встановлену суму, то для чергової покупки необхідна згода партнера. Така схема відносин дозволить одночасно відчувати свободу в грошовому відношенні і в той же час вбереже від зайвих витрат.

Але сварки через гроші - це ще не причина для розлучення, це всього лише каталізатор, а справжня причина набагато глибша. Тому якщо ваші відносини зайшли в глухий кут, то вам доведеться вирішити не одну проблему, не тільки пов’язану з грошима, перш ніж ви зможете знайти щасливе подружнє життя.