Що є корисним і згубним для нирок

В нашому рухомому, стресовому повсякденному житті ми постійно наражаємо організм на різного роду небезпеки. Фаст-фуд, алкоголь, тютюнопаління, різноманітні стимулятори на кшталт кави і енергетичних напоїв, і інші не дуже здорові звички дозволяють більшості людей справлятися з шаленим темпом сучасного життя. А хто ж дійсно несе на собі всю тяжкість виведення цих токсинів з нашої системи?

Все, что нужно знать про рак почки, вы найдете на страницах сайта uroprof.com. А при помощи современных методов лапароскопии и эндоскопии, применяемых киевским онкохирургом Сосниным Николаем Дмитриевичем, вы сможете избавиться от этого опасного заболевания.

Пара органів у формі квасолі, які лежать в одному кутку нашої черевної порожнини. Вони працюють всі дні безперервно, 24 години на добу і 7 днів на тиждень, очищаючи наш організм від шкідливих токсинів. Коли навантаження від токсинів стає надмірним і бідні нирки перестають з нею справлятися, їх функціональність знижується і ми стаємо схильні до розвитку ниркових каменів, інфекцій, кіст, пухлин і, нарешті, до повної відмови нирок.

Що губить нирки

Нирки легко уразливі: вони бояться як холоду, так іспеки, реагують на будь-яку інфекцію, чутливі до зміни пір року. Особливо важко їм в кінці зими - початку весни: в цей час нирки найбільше потребують підтримки й дбайливого ставлення.

Найшкідливіші для нирок солоні продукти - чіпси, сухарики, горішки, сушені кальмари в пакетиках і інший фаст-фуд. Сюди ж відносяться різноманітні копченості, консервовані овочі та сир - в ньому теж дуже багато солі. Однак небезпечна для нирок і безсольова дієта, так що краще дотримуватися золотої середини - не більше 5 г солі в день.

Також нирки не люблять м’ясо, шоколад з горіхами, яблучний оцет, щавель, їжу з високим вмістом вітаміну С. До хвороб нирок може призвести захоплення анальгетиками, особливо в поєднанні з жарознижувальними препаратами.

Нирки взагалі не люблять солодощів, особливо солодких газованих напоїв - вони надають подразнюючу дію. Небезпечна і кава: пристрасть до неї загрожує утворенням каменів. Такого ж ефекту можна домогтися, регулярно вживаючи мінеральну воду - в ній багато різних солей, а це шкідливо для нирок. Нарешті, всім відомо, що нирки страждають від зловживання алкоголем, але не менш шкідливо для них і куріння - курці зі стажем ризикують придбати ниркову недостатність.

Що корисно для нирок

Для хорошої роботи нирок необхідний магній (горіхи, насіння) і вітамін А (морква, солодкий перець, обліпиха, петрушка, кріп, морська риба). Також нирки люблять буряк, огірки, капусту, гарбуз, яблука, чорнослив, гречану і вівсяну каші. Корисні для нирок і бобові - речовини, що входять до їх складу перешкоджають утворенню каменів.

Кращий десерт для нирок - кавуни та дині. А їх улюблений запах - це аромат пачулі: ароматерапевти вважають, що вдихання ефірного масла пачулі допомагає виводити з організму зайву рідину, а легкий масаж в області нирок з 6-8 краплями цієї олії знімає запалення.

Ниркам корисно багато пити - 1,5-2,5 л рідини в день. Це може бути зелений чай, компоти з сухофруктів або настої і відвари трав (мучниця, польовий хвощ, шипшина, кукурудзяні рильця, березові бруньки). Ідеальний варіант - журавлинний і брусничний морси, березовий сік.

На думку деяких фахівців, для нирок також корисні вино і пиво - в невеликих кількостях. Так, вчені Гарвардського університету стверджують, що склянка пива щодня знижує ризик утворення каменів у нирках на 21%, а така ж кількість вина - на цілих 39%. (Правда, інші дослідники вважають, що пиво, навпаки, може викликати збій в роботі нирок, так як насправді не втамовує спрагу, а зневоднює організм.) Втім, на ті ж 39% ризик захворювань нирок знижує і чай - 3 склянки в день, і навіть звичайна вода - 8 склянок щодня.