Велопарковка Eco Cycle: японська технологія “розумного” зберігання велосипедів

Хоча в Японії все завантажено автомобілями та громадським транспортом, велосипеди там все ще дуже поширений спосіб пересування. Настільки, що знайти місце для паркування двоколісного транспорту може виявитися справжньою проблемою. А ще більш серйозна проблема - коли люди починають паркуватися незаконно.

В Японії сьогодні налічується 86 мільйонів велосипедів, але, з огляду на високу щільність забудови і традиційну нестачу вільних площ, будувати звичайні паркування для них, навіть такі якісні і естетично привабливі, що пропонуються на https://incap.com.ua/bicycle-parking/ компанією «ИНКАП», як мінімум неефективно. Вирішити цю проблему взялася інженерна компанія Giken - в 2008 році вона представила першу підземну велопарковку Eco Cycle.

Мета компанії - встановити їх у всіх людних місцях: як показує досвід, парковками користуються частіше, якщо вони знаходяться поруч з пунктом призначення. Надземні паркінги в великих транспортних вузлах перенесли під землю, і вони тут же стали користуватися популярністю, адже процес здачі велосипеда займає менше часу, ніж пошук місця самостійно.

«Eco Cycle» - роботизована система, яка зберігає велосипеди в підземному 11-ти метровому колодязі. Працює все повністю в автоматичному режимі, що робить паркування Eco Cycle простим у використанні і максимально безпечним. Щоб віддати свій велосипед на зберігання, потрібно підкотити його до дверей «ліфта», поставити на спеціальну рейку і почекати відкриття автоматичних дверей. Коли двері відкриються, потрібно злегка засунути свій велосипед всередину по рейці. Після цього спеціальних механізм «схопить» велосипед, спустить його вниз і припаркує на вільне місце.

Отримати свій велосипед назад так само просто. Потрібно лише докласти спеціальну ідентифікаційну карту до розташованого біля дверей велопарковки сканера. Після цього система знаходить спеціальний ключ з переднього колеса вашого велосипеда (ключ генерується під час відправки велосипеда на зберігання) і видає вам ваш транспортний засіб. Процедура відправлення / отримання велосипеда займає трохи більше 10 секунд. 

Подивіться відео, щоб побачити систему підземної парковки велосипедів в дії.