У Лондоні за біткоіни продали знамениту картину Енді Уорхола

Вперше на децентралізованому арт-аукціоні був проданий лот з числа всесвітньо відомих творів мистецтва - «14 маленьких електричних стільців» Енді Уорхола.

Учасники арт-аукціону Maecenas викупили 31,5% від повної вартості картини, забезпечивши собі часткове володіння твором мистецтва, повідомляється в прес-релізі. Свою цифрову частку картини Енді Уорхола, яка оцінювалася в 5,6 млн доларів, за 903,65 біткоїнів придбали 100 учасників аукціону.

Заснована в 2017 році платформа Maecenas дозволяє користувачам купувати до 49% від вартості цінних предметів мистецтва, використовуючи BTC, ETH або токен платформи ART, залишаючи 51% первинному власнику. Інвестори можуть або про дати частку в приватному порядку, або використовувати її для отримання дивідендів, коли картина орендується для виставок різними музеями і галереями.

Продаж «14 малих електричних стільців» - це перший в історії випадок продажу на блокчейні всесвітньо відомого твору мистецтва. Марсело Гарсія Касілов, генеральний директор Maecenas, вважає, що їх платформа сприяє демократизації інвестицій в мистецтво. Такої ж думки дотримується і Елеза Дадиани, засновник співпрацює зі стартапом лондонській галереї Dadiani Syndicate:

«Цей аукціон, попит на участь в якому був безпрецедентно високий, є абсолютно новою моделлю на старому ринку. Це підсилює нашу віру в демократичний і відкритий ринок інвестицій в мистецтво».

Енді Уорхол - дзеркало епохи 70-х, геній поп-арту і комерційного мистецтва. Його картини свого часу викликали фурор не тільки в культурній сфері, але і в суспільній свідомості. Погодьтесь, такі шедеври гідні відповідного оформлення, на кшталт пропонованих на http://bagetmaster.com.ua/ оригінальних багетних рамок.

Цей художник ніколи не соромився монетизувати своє мистецтво, і у нього це добре получалось. Взяти хоча б одне з найвідоміших його полотен - «Аварія срібної машини» (1963). У листопаді 2013 року вона пішла з молотка за приголомшливу суму в 105 мільйонів доларів з гаком. Ця угода зробила картину другою за вартістю серед усіх творів сучасного мистецтва. Лідерство утримує полотно Пікассо «Алжирські жінки» (179 мільйонів).

Варто зазначити, що все більше світових аукціонних майданчиків звертають увагу на зростаючий ринок цифрової валюти: наприклад, в на початку літа один з найбільших і найвідоміших автомобільних аукціонів в світі, Bonhams, також оголосив, що його учасники отримають можливість придбати Lamborghini, Ferrari і Bentley за криптовалюту.

Мистецтво і блокчейн-технології стають все ближче: у червні в Лондоні була встановлена ​​перша в світі присвячена криптовалюті скульптура, а художник і фотограф Кевін Абош просочує блокчейн-адреси власною кров’ю і продає за криптовалюту скульптури неонових ламборджині, підтверджуючи власну тезу про те, що блокчейн - це не тільки технологія, але і концептуальне мистецтво.