Facebook має намір прискорити процедуру МРТ в 10 разів

Компанія Facebook включилася в незвичайний для себе проект: найбільша соцмережа буде співпрацювати з Нью-Йоркським університетом в роботі над штучним інтелектом (ШІ) для інтерпретації даних магнітно-резонансної томографії.

МРТ значно спрощує діагностику, але це повільна і дорога процедура. Часом пацієнтам доводиться проводити всередині апарату до години, що критично для дітей і людей з клаустрофобію. Низька швидкість МРТ пов’язана з тим, що машини довго аналізують необроблені дані, а потім перетворюють їх у візуальні образи. Втім, в останній час з’явилось новітнє ефективне обладнання, наприклад в київському діагностичному центрі «СДС», про який можна дізнатися на сайті http://mrt.com.ua/, яке дозволяє суттєво мінімізувати цей час, а показники - більш об’єктивними.

Тим часом фахівці Facebook спільно з Медичної школою Нью-Йоркського університету мають намір створити технологію, яка скоротить сеанс МРТ в 10 разів! Дослідники вважають, що прискорити процес може ШІ. Для отримання високоякісних знімків нейромережі буде досить короткого сканування, а прогалини алгоритм заповнить сам, грунтуючись на машинному навчанні. Головне при такому підході - мінімізувати ризик помилок, зазначає видання Fast Company.

Для тренування нейромережі дослідники з Нью-Йорка використовують бази даних про 10 000 клінічних випадках - всього близько 3 млн МРТ-знімків колін, печінки і головного мозку. Facebook в цьому проекті відповідає за технології комп’ютерного зору і візуалізації. Дослідники вже оголосили, що опублікують вихідний код розробленого ШІ, щоб інші фахівці могли скористатися розробкою і поліпшити її.

Для Facebook ця розробка не має нічого спільного з бізнесом, зазначає CNN. Проектом займається дослідне крило компанії, яке співпрацює зі сторонніми групами вчених для вирішення різних питань у сфері штучного інтелекту. Раніше Facebook вже працювала над декількома схожими проектами, але жоден з них не був таким масштабним.

Якщо «прискорена МРТ» буде успішною, то в бідних районах, де томографів не вистачає, це дозволить приймати більше пацієнтів. Крім того, технологію можна масштабувати і на інші методи діагностики, наприклад, комп’ютерну томографію.

ШІ все частіше застосовується в різних областях медицини. Наприклад, недавно була створена нейросітка, яка визначає оптимальну дозу препарату при лікуванні раку мозку. Алгоритм запрограмований так, щоб знаходити компроміс між знищенням пухлини і ймовірними побічними ефектами.