Дешевий iPhone: чому Баффет скуповує акції Apple

Уоррен Баффет не змінює свого ставлення до найбільшої компанії світу. За тиждень до презентації нового iPhone мільярдер розповів, що його фонд Berkshire Hathaway знову збільшив свою частку в Apple. Що підкріплює віру Баффета і чи згоден з ним ринок?

Місяць тому Apple підкорився важливий бар’єр - компанія першою з публічних отримала оцінку в трильйон доларів. Це досягнення пробило і своєрідний психологічний бар’єр для інвесторів: незабаром після Apple мільярдної капіталізації напередодні досяг і інтернет-ритейлер Amazon. Здатність прокладати дорогу на ринку - одна з якостей, за які компанію цінують інвестори. Мільярдер Уоррен Баффет (№3 в глобальному списку Forbes, статки $ 84 млрд) - не виняток.

До речі вигідно придбати екран на айфон 6 ви можете в інтернет-магазині kiviparts.com.ua

iPhone або літак?

В інтерв’ю CNBC в день свого 88-річчя Баффет розповів, що з кінця червня докупив акцій Apple, не уточнюючи обсяг покупки. Раніше в другому кварталі 2018 року фонд Berkshire Hathaway, гендиректором і головою ради директорів якого є Баффет, збільшив частку в Apple на 5%.

«Ми докупили трохи більше», - сказав Баффет, відповідаючи на питання, чи збільшив фонд частку в Apple з моменту останнього фінзвіту. За словами мільярдера, з інвестиційної точки зору, Apple привертає його сильним брендом і екосистемою, а не короткостроковими фінансовими результатами.

«Я не фокусуюся на продажах в наступному кварталі або році. Я дивлюся на сотні, сотні, сотні мільйонів людей, які фактично живуть в своїх iPhone », - говорить Баффет.

Інвестор вважає, що iPhone вкрай недооцінений і коштує більше, ніж за нього просить Apple. Цікаве твердження, враховуючи критику, якій компанія піддалася в минулому році після презентації iPhone X вартістю від $ 999. Однак подальші коментарі показали різницю в тому, як на ціну iPhone дивиться Баффет і звичайний користувач.

«У мене є літак, який обходиться мені дорого - $ 1 млн на рік або близько того. Якби я користувався iPhone - я багато користуюся iPad - так ось, якщо б я користувався iPhone, як всі мої друзі, я б вважав за краще відмовитися від літака, ніж від нього », - сказав Баффет. «Ви можете провести вечірку, яка обійдеться в стільки ж [$ 1000.. - Forbes], і ось він [iPhone. - Forbes] і все, що він робить для вас, - це просто неймовірно ».

Порівняння цінності iPhone з приватними літаками та дорогими вечірками навряд чи здасться виправданим пересічному користувачеві. Однак якщо відвести твердження трохи далі від риторики мільярдера, в одному він має рацію: iPhone давно перейшов з категорії «розкоші» в категорію «необхідне» для мільйонів користувачів. А формування регулярної потреби і виробництво товарів для її задоволення - то, за що готові платити інвестори.