Новий вид сонячних батарей побив рекорди ефективності

Знизити ціну на виробництво панелей і отримати серйозне держзамовлення можуть автори дослідження з інженерної школи UCLA Samueli.

Новий вид сонячних батарей, розроблений в Каліфорнійському університеті, побив рекорди ефективності в особливих умовах збору потоку променів сонця. Шляхом додавання нового шару до загальних фотоелементів, дослідники оцінюють ціну новинки.

Нова технологія включає сполуку під назвою перовскіт, яка представляє собою комбінацію свинцю і йоду, яка добре захоплює енергію від сонячного світла. Дослідники розпорошили перовскіти на традиційні сонячні елементи, зробивши тонкий другий шар. Ці «двошарові» сонячні елементи збирали набагато більше енергії. Результати були опубліковані в журналі Science. Крім того, суттєво збільшити ефективність самої сонячної батареї здатні частотники iMars BG і BN, пропоновані компанією ЯХОНТ.

«Ми черпаємо енергію з двох різних частин сонячного спектра в одній і тій же області пристрою», - сказав Ян Ян, професор матеріалознавства в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі. «Це збільшує кількість енергії, що виробляється сонячним світлом, в порівнянні з шаром CIGS».

Значним плюсом є те, що виготовлення перовскіта дешеве і недороге, а це означає, що весь процес теоретично може бути легко включений в виробничий процес для традиційних виробників сонячних панелей.

Команда почала працювати з традиційними комірками, здатними самостійно збирати близько 18,7% енергії сонячного світла. Базова комірка була крихітною, всього дві тисячних міліметра товщиною. Потім вони додали ще більш тонкий шар з перовскіта до основи, використовуючи новий тип нанорозмірного інтерфейсу, який розробили дослідники, що допомогло підвищити напругу.

Замість 18,7%, ці нові клітини змогли захопити 22,4% енергії сонячного світла, збільшившись приблизно на 20%. Команда сподівається продовжити переробку клітин і отримати ефективність до 30 відсотків.

«Їхня нова інновація також допомогла групі побити попередній рекорд по ефективності тандемного сонячного елемента перовскіт-СІГС, який склав всього 10,9%. Цей рекорд був встановлений ще в 2015 році групою дослідників, що працюють з IBM », - повідомив аналітик.