В США робот зібрав кубик Рубіка за 0,38 секунд

Збиранням кубика Рубіка на швидкість займаються не тільки люди, а й роботи. Американські фахівці Бен Кац (Ben Katz) і Джаред Ді Карло (Jared Di Carlo) створили робота, який впорався з головоломкою за всього за 0,38 секунди.

Якщо бажаєте швидко навчитися складати кубик Рубіка, тут знайдете найкращі схеми, а також багато цікавої інформацію про мегапопулярну іграшку.

Є ігри, в які штучний інтелект обігрує людину. А є такі завдання, де людина взагалі не розглядається як конкурент. Тут роботи змагаються тільки один з одним. Збірка кубика Рубика - типова така задача.

У листопаді 2016 року робот компанії Infineon Technologies AG встановив новий світовий рекорд зі складання кубика Рубіка: зібрав його за 0,637 секунди, побивши попередній рекорд 0,89 с. Але європейських інженерів перевершили студенти лабораторії біоміметичної роботехніки (Biomimetic Robotics Lab) Массачусетського технологічного інституту. Їх робот впорався із завданням за неймовірні 0,38 секунди! Причому цей час включав в себе натискання клавіші «Старт», розпізнавання зображення і обчислення послідовності дій. Безпосередньо механічна частина виконання завдання зайняла приблизно 335 мілісекунд. Рішення завдання в програмі на базі min2phase і відправка інструкцій - 45 мілісекунд.

Відео в реальному часі знято явно не для людських очей. Щоб недосконалі органи чуття людини змогли зафіксувати процес складання, а повільний людський мозок усвідомив, що відбувається, потрібно уповільнити відтворення відео хоча б в кілька десятків разів. На швидкості 0,03x від реальної стає щось зрозуміло.

Розробники впевнені, що машина цілком здатна впоратися швидше, але для цього потрібна ретельна оптимізація таймінгу механічних рухів, знятих на високошвидкісну камеру. На відео в 0,03х швидкості (уповільнення в 33 рази) помітно, що після кожного переміщення межі кубика за інерцією рухаються туди і назад, перш ніж остаточно зупинитися. Так, поворот на 90 ° в реальності завершується за приблизно 10 мілісекунд, але робот робить наступний рух через 15 мілісекунд. Саме в цій частині можна значно оптимізувати процес.

Втім робот і так майже в два рази перекрив попередній світовий рекорд, а через помилки оптимізації ламався кубик або вибухали польові транзистори. Так що вирішили залишити все як є. Але якщо потрібно, студенти можуть «зрізати» з рекорду ще 100 мілісекунд.

А щодо людей, то минулого року австралієць Фелікс Земдегса (Feliks Zemdegs) побив світовий рекорд зі складання кубика Рубіка з результатом 4,22 секунди. Він поліпшив свій торішній результат більш ніж на півсекунди. Також австралійцю належить і кілька інших рекордів: по збірці головоломки розміром 5 × 5 × 5 і по збірці стандартного кубика Рубіка за 5 спроб і однією рукою.