Яку теплу підлогу краще вибрати: електричну чи водяну?

Як відомо, теплі підлоги бувають двох видів: електричні і водяні. Як дізнатися, яка з теплих підлог при інших рівних умовах прослужить довше?

Від чого залежить термін служби систем підлогового опалення? Не знаючи дрібниць, важко сказати. Але фахівці в області теплих підлог мають докладну відповідь.

Якщо ви хочете без проблем насолоджуватися теплою підлогою найближчі 100 років, вам варто звернути увагу на наступні моменти:

1. Якість використовуваних матеріалів.
2. Дотримання правил експлуатації підлоги.
3. Проектування і монтаж теплої підлоги.
4. Тип системи обігріву підлоги.

Почнемо з першого пункту і подивимося, чи є відмінності між обіцянками виробників електричних і водяних теплих підлог.

Якість матеріалів і термін гарантії

Виробники обох видів підлог дають гарантію безперебійної роботи на 10-15 років. Різниця проявляється в терміні служби: якщо для електричної системи обігріву підлог можливий термін експлуатації не перевищує 20-25 років, то для водяної теплої підлоги ця цифра становить 100 років! Це не фантастика, а реальні дані, підтверджені дослідженнями.

Наприклад, світовий виробник водяних теплих підлог компанія Uponor тестувала труби з багатошарового поліетилену PE-Xa протягом 30 років. Тестування почалося ще в 1973 році і тривало аж до 2003 року. Всі ці роки температура води підтримувалася на рівні 95 ° С, а тиск становив 10 бар. Після завершення тестування систему перевірили і з’ясували, що труби залишилися в робочому стані. Але це ще не всі факти. Згідно з дослідженнями EN ISO 15875-2: 2003, термін служби труб з багатошарового поліетилену PE-Xa становить 100 років.

Різниця в термінах експлуатації теплої підлоги обумовлена ​​тим, що електропроводка відчуває більш сильну напругу, ніж труба водяного статі. Електричні підлоги влаштовані складніше, що також підвищує ризик виходу системи з ладу.

Додайте до цього той факт, що довговічність електричної підлоги залежить від напруги в мережі: незаплановане відключення струму або стрибок напруги можуть вивести з ладу навіть найнадійнішу теплу підлогу цього типу.

Тепла водяна підлога - ідеальне рішення для обігріву житла в плані економії і комфорту. І якщо ви зупинили свій вибір саме на таких системах, по посиланню https://водяной.укр/truba-dlya-teplogo ви дізнаєтесь про переваги поліпропіленових труб для теплої підлоги, а також зможете придбати їх по найкращій вартості.