Дефіцит грошей, блокування рахунків, податкові “сюрпризи” - як вижити підприємцю?

У будь-якому бізнесі є чимало «квестів», які вимагають від підприємця максимальної уваги, душевних сил і навіть винахідливості. Пов'язані ці завдання з грошима, податковою інспекцією та партнерами.

Всі ми не застраховані від ризиків по своїй чи чужій волі здійснити правопорушення. В таких ситуаціях важливо мати “надійне плече” - людину, яка би досконало розбиралась у всіх хитросплетіннях законодавства, могла би гідно відстояти інтереси в суді. Досвідчений адвокат Київ Сергій Слинько на сьогоднішній момент рахується одним з кращих столичних юристів у сфері кримінального і економічного права, він успішно вирішує справи по факту корупційних і податкових порушень. Довірте йому свої проблеми!

Кожен день власники бізнесу і управлінці стикаються з великою кількістю нестандартних проблем, вирішення яких не описано в підручниках MBA. Велика частина з них вирішується на системній основі і малою кров’ю за рахунок підприємницьких якостей самих лідерів компаній. Однак є «квести», які вимагають від підприємця максимальної уваги, винахідливості і душевних сил. Гроші, банки, податкова і партнери. Як не втратити в цьому лабіринті не тільки свою репутацію, а й саму компанію? Розглянемо топ головоломок для малого і середнього бізнесу-2018 і спробуємо знайти їм рішення.

Пошуки грошей: хто не знаходить, вибуває з гри

Гроші потрібні завжди. Спочатку на сам бізнес, потім, навіть при наявності хорошого прибутку, на фінансування оборотних коштів і поповнення касових розривів. Це одна з ключових управлінських проблем. З нею рано чи пізно стикається кожен підприємець. Хто не вирішує, той вибуває з бізнесу. Знайти гроші на сам бізнес, як правило, складніше, ніж фінансувати окремі контракти. Однак фінансувати бізнес за нормальною процентною ставкою теж завдання не з легких.

У Китаї кредитна ставка починається від 1%; в Америці варіюється від 6 до 12% в залежності від ризиків по компанії; в Європі в районі 8% ... В Україні цей показник доходить до 25%. Однак, це зазвичай стосується бізнесів з реальних секторів економіки. Кредитуватися, працюючи в сфері послуг, в рази складніше.

Обов’язково шукайте спосіб кредитуватися. Якщо кредитні гроші не потрібні сьогодні, вони точно знадобляться завтра. Чим більше кредитне плече у компанії, тим більше можливостей у вашого бізнесу.

Почніть формування вашої кредитної історії з малого: знайдіть невеликий предмет застави, візьміть невеликий кредит в надійному банку і поверніть його строго вчасно. Обов’язково простежте, щоб інформація про взятий кредит передавалася в УБКІ. У міру формування вашої кредитної історії буде формуватися і збільшуватися і ваше кредитне плече.

Існує інший, відносно швидкий спосіб залучення грошових коштів. Якщо гроші потрібні в моменті, і ви не можете запросити необхідну суму в банку, зверніться в приватний сектор або так звані інвестиційні фонди, які з’єднують між собою приватних інвесторів і потребують грошей бізнеси. Ставки за відсотками в приватному секторі будуть серйозно перевищувати банківські: 26% -60% річних в залежності від суми, строків і ризиків.

Навіть якщо відсотки серйозно зменшать ваш прибуток, намагайтеся дивитися на питання ширше, ніж в рамках одного проекту. Якщо ваш бізнес не є разовим проектом, не бійтеся відпрацювати проект з мінімальною маржею. Працюйте на репутацію і шукайте способи для фінансової оптимізації надалі.

Неправомірні дії податкової: «Помилки системи» і «хіти сезону»

Податкові інспекції так само, як і банки, блокують рахунки, виставляють завищені вимоги, з якими доводиться розбиратися, не приймають податкові декларації, коли власник бізнесу знаходиться у відпустці, і підносять багато інших неприємних сюрпризів.

Варто зазначити, що рішення про блокування рахунку в «ручному режимі» рядові податкові інспектори, слава Богу, не приймають. Для цього повинні бути вкрай вагомі підстави. Однак механізмів для того, щоб домогтися блокувань рахунків тієї чи іншої компанії у податковій безліч, і тут потрібно бути вкрай уважними.

Наприклад, якщо ви «не поставили галочку» у відповідях на чергову електронну вимогу, рахунок блокується автоматично. Іноді одні й ті ж вимоги відправляються двічі, і представники компанії думають, що вже відповіли на них. Однак система розглядає кожну наступну вимогу як унікальну. Ігнорування будь-якого з них призводить до блокування.

Згідно із законом рахунок зобов’язаний бути розблоковано через добу після усунення причин його блокування (в даному випадку відповіді на вимогу). На практиці все відбувається інакше. Розблокування не відбувається. По телефону виразних відповідей не дають. При приїзді бухгалтера в податкову йому ненав’язливо натякають, що чекають директора особисто. Після приїзду директора починають задавати питання, що не мають відношення до поточного блокування. При зустрічі інспектори, як правило, користуються недостатньою підкованістю директорів компаній в податковому законодавстві і починають їх всіляко «кошмарити». Головна мета - змусити донарахувати податки в бюджет.

Другий виверт, що є «хітом» сезону, - це не прийом податкових декларацій. Це почали точково в «тестовому режимі» робити кілька філій ДФС, а потім передовий досвід підхопили всі інші. Якщо компанія викликає хоч найменшу підозру (наприклад, контрольно-аналітичному відділу здається, що компанія могла б платити більше податків), вона заноситься в спеціальні списки, за якими декларації не приймаються. Причини не прийому ніхто не пояснить, кажуть про «помилки» системи. І триває це до тих пір, поки директор компанії не з’явиться особисто і не доведе «модель свого бізнесу».

Будьте уважнішими при відповіді на вимоги податкової інспекції. Що на них відповідати - питання окреме. Головне - відповідайте вчасно. Готуйте всі документи, що підтверджують валідність минулих угод завчасно. І пам’ятайте: час номінальних генеральних директорів пройшов. Якщо ви поставили директором вашої компанії когось, що не має прямого відношення до вашого бізнесу, компанія проживе рівно до першого виклику в податкову.

Блокування банківських рахунків і запит документів: дороги назад немає

Якщо банк несподівано для вас блокує доступ до рахунку і запитує документи по зроблених транзакціях, майте на увазі, що дороги назад практично немає. З ймовірністю у 99%, після уважного вивчення документів, банк остаточно заблокує вам доступ до рахунку і попросить його закрити. Це може завдати серйозної шкоди вашому бізнесу.

Кілька простих порад, які серйозно мінімізують ваші ризики. Перше і основне - у вас повинні бути відкриті дублюючі рахунки в декількох банках. Робити це потрібно завчасно. У разі блокування одного з рахунків, у вас буде можливість перегрупуватися. У той час як відкрити новий рахунок оперативно може виявитися неможливо. Однак блокувань рахунків краще не допускати.

Для цього:

- Розподіліть податкові відрахування по вашій компанії і бажано навіть виплати з/п в процентному відношенні пропорційно обороту кожного з рахунків.

- Не міняйте призначення платежів, якою би логікою і здоровим глуздом ви не керувалися при роботі з підрядниками.

Відкрийте рахунок в банку, що надає послугу з аналізу ризиків, пов’язаних з вашим рахунком і підключіть до даного аналізу інші рахунки, відкриті в інших банках. Регулярно стежте за показниками ризиків і, якщо один показник погіршується, компенсуйте загальну картину за рахунок інших показників, якими ви можете керувати.