Як харчуватися восени: 7 правил харчування для красивої шкіри

В осінньо-зимовий період організм відчуває гостру потребу у вітамінах.Як наслідок - погіршення стану шкіри, ламкість нігтів, погіршується структура волосся, спостерігається їх випадіння, тощо. Основними причинами є порушення обміну речовин, стреси, неправильне харчування, а також нездатність організму нормально засвоювати білки, вітаміни і корисні мінерали.

В осінньо-зимовий період краще утриматися від жорстких дієт і зробити акцент на збалансованості раціону і максимальному його збагаченні вітамінами і мінералами. Нижче перелічено продукти, які потрібно включити в раціон для здоров’я шкіри, вітаміни і мікроелементи, що допоможуть стимулювати вироблення колагену. А щоб це було смачним і поживним, ось вам чудові рецепти покроково на будні і свята, такі страви вам дійсно сподобаються!

Що додавати в раціон:

- Цільнозернові каші, бобові - вони містять велику кількість вітамінів групи В, міді, а також паростки пшениці - джерело цинку. У каші додавайте курагу, інжир, чорнослив.

- Смородина, обліпиха, ківі, калина, горобина, апельсини, лимони, зелені яблука, шипшина - всі вони багаті вітамінами А, С, які є потужними антиоксидантами і захищають шкіру від згубного впливу вільних радикалів і сонячної радіації і уповільнюють її старіння.

- Дуже важливо урізноманітнити свій раціон рослинними оліями. Додавайте лляну, оливкову, соєву, бавовняну, кукурудзяну олію, а також з зародків пшениці - всі вони є джерелами омега-3 жирних кислот, вітаміну Е, які роблять клітини більш стійкими до шкідливих впливів, сприяють швидшому загоєнню пошкоджень шкіри і слизових оболонок.

- З овочів акцент робіть на болгарський перець, який є рекордсменом за кількістю вітаміну С. Шпинат, капуста, щавель і всі види салату - важливе джерело лютеїну. Редис, буряк та інші овочі червоного кольору наситять організм кремнієм.

Обов’язково потрібно пам’ятати про баланс рідини і не допускати зневоднення організму! У день вживайте не менше 30-40 мл води на 1 кг маси тіла. Пийте якісний зелений чай, який є джерелом флафонідів, які, в свою чергу, нейтралізують дію вільних радикалів, що так важливо для краси і здоров’я шкіри.

Не менш ніж один раз на тиждень включайте в раціон лосось і інші сорти жирної риби - джерело полінасищенних кислот омега 3, омега 6 і омега 9.

Кращі спеції для красивої чистої шкіри - кориця, куркума, чорний мелений перець, імбир. Вони володіють антиоксидантними властивостями.