Вчені створили асфальт, який сам себе ремонтує

Американські вчені розробили технологію виробництва «самовідновлювальних» асфальто-бетонних матеріалів для дорожнього покриття. Унікальний склад, модифікований вуглецевими нанотрубками, і нова технологія ліквідації тріщин дорожнього полотна дозволить скоротити термін ремонту доріг з одного тижня до декількох годин.

Розробники анонсують скорочення обсягів витрат на дорожні ремонтно-будівельні роботи мінімум в 3 рази. Нова технологія, розроблена в США, виключає довгий і вкрай незручний для водіїв метод заміни верхнього захисного шару дорожнього полотна, що вимагає тривалого перекриття частини траси і створює значні затори в автомобільному трафіку. До речі, якщо вам потрібна послуга укладка асфальта, звертайтесь в компанію “Асфальт-дорога”.

Метод передбачає використання інноваційного складу «самовідновлюваних» асфальтобетоннних матеріалів, в якому в якості модифікуючої добавки введені невеликі пропорції вуглецевих нанотрубок.

Струмопровідні вуглецеві багатостінні нанотрубки «Таун-М» мають унікальні параметрами, що визначають їх високу індукційну сприйнятливість: висока питома площа поверхні (близько 200м2 / г) і зовнішній діаметр до 40 нанометрів, що забезпечують протяжність в 1 грамі трубок загальною протяжністю понад 10 екватора Землі або відстань до Місяця. Технологія була відзначена і схвалена експертами International Transport Alliance (ITA), і стала першою міжнародною розробкою, включеної до програми Альянсу.

Введення і рівномірний розподіл нанотрубок у в’язкій бітумної середовищі є складною технологічною задачею, поки вирішеною і патентується тільки російськими фахівцями.

Механізм роботи «самовідновлюваного» асфальту

У разі утворення в асфальтобетоні мікротріщин після температурних перепадів, що такі характерні для вітчизняних широт, для «заліковування» тріщин або вирівнювання колії застосовується спеціальна мобільна установка високочастотного- або надвисокочастотного випромінювання, що швидко розігріває шар покриття, і катки, знову ущільнюють покриття, ліквідуючи дефекти. На цьому етапі вуглецеві нанотрубки виконують роль індукційних «нанонагрівачів», ефективно перетворюють енергію електромагнітного випромінювання в теплову енергію для «розм’якшення» складу покриття.

В даний час ряд університетів і технологічних компаній Китаю та Голландії також ведуть розробки аналогічної технології індукційного самовідновлення, в якій в якості модифікуючої добавки використовується металева фібра розміром 05, -2,5 мм.

Однак, пропоноване американськими розробками використання вуглецевих нанотрубок в цій якості, збільшує ефективність методу і істотно підвищує технологічність виконання робіт, так як передбачає індукційний розігрів тільки тонкої бітумної плівки, що покриває кам’яні матеріали, і не вимагає зміни складу асфальтобетонної суміші, необхідної в разі застосування металевої фібри .