Поради експертів щодо придбання вживаних шин

Зима ще не прийшла, але саме час "відчиняти ворота" - придбати покришки по сезону, якщо ви такими ще не обзавелися. Ідеальний варіант в даному випадку - відправитися в шинний центр і відрахувати кругленьку суму ввічливому менеджеру за комплект висококласних шин, які посіли перші місця у всіх можливих тестах і рейтингах.

Реальність же, на жаль, більш прозаїчна. Багатьом з нас доводиться їхати на околицю в якийсь конспіративний гараж, де похмурий пан розкриє двері контейнера з «беушними» шинами. Втім можна зробити розумніше: скористатися вигідними пропозиціями інтернет-магазину goodshina.com.ua, саме там ви знайдете непоганої якості гуму для вашого авто, по розумній вартості.

Звичайно, покупка б/у зимових шин - це лотерея. Пам’ятайте - ви вибираєте не просто гумові насадки на колеса, які «лише б були», а складну структуру, за допомогою якої автомобіль взаємодіє з дорожнім покриттям. Як не дивно, але про це частенько забувають багато автолюбителів.

Не поспішайте

Найгірше, що ви можете зробити - поверхнево оглянути вподобаний комплект шин і відразу ж розплатитися за нього. Пізніше з’ясується, що шини криві, бо їх неправильно зберігали, вони випущені в різні роки, стояли на різних автомобілях і у них дивним чином відрізняється ступінь зносу.

При дослідженні комплекту вибирайте світлий час доби, бо розраховувати на хороше освітлення на місці не доводиться. Тільки не дивуйтеся, але досвідчені автолюбителі радять взяти на оглядини ліхтарик і навіть лупу.

Оцініть рік випуску

Купуючи покришки з рук у приватної особи ви, швидше за все, отримаєте комплект, колись придбаний новим і одноразово. У разі відвідування контор, що везуть в Україну старі шини, доведеться зібрати пазл з продукції різної вікової категорії і має різну ступінь зносу.

Старіння шини - це фізичний і хімічний процес, який можна уповільнити, якщо зберігати колесо відповідним чином. Великі виробники, наприклад, Continental, стверджують: шина віком до 5 років, збережена належним чином, може бути продана в якості нової. Але хто розповість вам правду про складування «вживаного» товару? Ряд експертів в принципі не рекомендують купувати колеса старше п’яти років, оскільки, перейшовши цей рубіж, вони починають розсихатися і покриватися мікротріщинами. Зрозуміло, від придбання шини, ще не “виконала п’ятирічку”, але вже “прикрасилась” тріщинами, варто відмовитися.

Вкрай бажано, щоб колеса мали однакову дату - так нижча ймовірність неприємних сюрпризів при експлуатації. Час народження шини визначається маркуванням на боковині, яка може складатися з чотирьох цифр, де перші дві вказують на номер тижня року, а другі - на рік виготовлення. Також інформація може міститися в літерно-цифровому коді, що починається з DOT і в цьому випадку останні чотири цифри розшифровуються аналогічним способом.

Перевірте висоту протектора

Згідно з регламентом, залишкова глибина малюнка протектора зимових шин, призначених для експлуатації на обледенілому або засніженому дорожньому покритті, маркованих знаком у вигляді гірської вершини з трьома піками і сніжинками всередині неї, а також маркованих знаками “M + S”, “M & S”, “M S” (при відсутності індикаторів зносу), під час експлуатації на зазначеному покритті становить не більше 4 мм. За фактом же придбання комплекту зі ступенем зносу проектора більше 50% здається безглуздим і нераціональним заняттям.

Висота проектора нової зимової шини зазвичай становить 10 мм, відповідно, вкрай бажано, щоб залишок становив 7-8 мм. Експерти не радять керуватися принципом «їздити ж все одно треба» і брати сильно зношені колеса задешево - економія гарантовано вийде вам боком, причому в прямому сенсі. Чим вище ступінь зносу і чим більша швидкість, тим менша площа контакту покришки з дорогою.

Огляньте шину на наявність пошкоджень

Гранично уважно і ретельно огляньте кожне колесо зовні і зсередини. Пам’ятайте, що експлуатація шин, які отримали характерні пошкодження, не рекомендується навіть після проведення якісного ремонту. В першу чергу огляньте каркас (боковини) на наявність гриж і слідів ремонту. Якщо виявили такі, то відмовтеся від покупки з міркування власної безпеки і не ведіться на вмовляння продавців.

На тлі зварювання і латочок на боковинах проколи протектора - не найстрашніше, що може бути. Але, якщо їх площа латочок велика (іноді називають третину ширини і більше), то краще пошукати інший комплект.

Покришка позбавлена ​​вищеописаних слідів важкого життя, але всіяна мікротріщинами? Варіант так собі. Справа в тому, що павутинка з’являється на каркасі старих шин і в разі неправильного зберігання. Колесо може бути відверто кривим, з непередбачуваним ресурсом і, не дай Боже, розірветься під час руху. Покупка не рекомендується при наявності ознак внутрішнього відшарування конструкції шини, а також якщо є ушкодження, крізь які видно матеріали внутрішньої частини покришки.

Від герметика на внутрішній поверхні колеса радості теж чимало - відмити його майже неможливо, а дисбаланс через нерівномірність нанесення він створює.

Порахуйте шипи

Якщо ви вирішили придбати не «липучки», тобто, фрикційні зимові шини, а шиповані покришки, то придивіться уважніше, чи залишилися на ній шипи, заради яких все і затівалося. Відсутність по парі-трійці «цвяхів» на кожному колесі ще допустимо, але порожнеча на місці половини і більше шипів - вже ні.

Перевірте шину на шиномонтажному обладнанні

В ідеалі колесо слід купувати в два прийоми - спершу оглянувши його візуально і, потім, перевіривши на верстаті. На жаль, другий спосіб тестування часто недоступний, а продавці мотивують це ціною і браком часу, мовляв, що ви хочете за цілком гуманну суму? Проте, на другій частині процедури огляду слід настояти, адже саме вона дозволяє перевірити статичний дисбаланс, поперечне і радіальне биття.