Комп’ютер не “бачить” флешку: основні причини

Ми часто використовуємо флеш-носії для швидкої передачі інформації між комп'ютерами. Втім, інколи трапляються ситуації, коли комп'ютер не "бачить" флешку USB, що створює чимало проблем. Розглянемо, чому ваш ПК не розпізнає підключений пристрій

Відразу відкинемо причини поганої якості самих флеш-накопичувачів. Тут все просто: подібні аксесуари потрібно купляти в перевірених місцях, наприклад в інтернет-магазині https://tutopt.net/, тут все відмінної якості і від відомих виробників.

Серед причин появи неполадки можуть бути як збої в роботі операційної системи (ОС), так і апаратні поломки. Спочатку рекомендуємо спробувати виправити проблему за допомогою програмних засобів. Потім необхідно перевірити справність апаратних компонентів ПК і роботу флешки на інших комп’ютерах.

Програмні причини

1. Перегрів системи. Найпростіша і найбільш часта причина помилок в роботі флешки - це комп’ютер, який сильно нагрівається. Якщо порт USB розташований біля системи охолодження, підвищення температури може стати причиною примусового відключення роботи цього порту. Таким чином ОС автоматично захищає порт від пошкоджень.

2. Невідповідні драйвери. Комп’ютер не бачить флешку, якщо немає драйверного ПО для USB або програма неправильна. З такою ситуацією в основному стикаються користувачі, які нещодавно переустановили ОС і ще не налаштували її роботу.

3. Накопичувач не відформатовано. Перше підключення флешки до комп’ютера може супроводжуватися повідомленням про необхідність відформатувати сховище. Це зітре всі дані і файли. Без форматування ви не зможете використовувати флешку в даній системі, так як її параметри не сумісні з настройками ОС. Для збереження потрібних вам даних слід підключити диск до іншого ПК

4. Неправильне визначення пристрою. Коли ви чуєте звук підключеного пристрою, але не бачите його в провіднику, можна говорити про те, що сталася помилка в системних розділах і імені накопичувача. Це і є причина, чому не видно флешки на комп’ютері. Система просто привласнила їй букву вже існуючого диска.

5. Конфлікт файлової системи ПК і флешки. У такому випадку, ви зможете відкрити папку накопичувача, але вона буде порожня. Наприклад, якщо на вашому комп’ютері налаштована NTFS, а на флешці FAT32 - два пристрої зможуть налаштувати підключення, але користувач не зможе ні переглядати файли, ні додавати їх в папку накопичувача.

6. Зараження флешки вірусами. За статистикою, більш 70% всіх шкідливих програм пишуться саме для установки і поширення через зовнішні USB-гаджети. Можливо, вбудований захисник ОС просто «не пропускає» флешку, щоб вірус не поширився.

7. Порт USB відключений в настройках БІОС. В такому випадку, користувачеві потрібно самостійно зайти в системне меню і активувати роботу порту.

Апаратні причини

1. Роз’єм накопичувача забруднений. Ми часто носимо флешки в сумках, кишенях. Так може зіпсувати сторонніми предметами. Обов’язково перевірте, чи не запилений  роз’єм USB на флешці. При необхідності його можна очистити за допомогою сухої ватної палички.

2. Порт USB знеструмлений. Якщо ви користуєтеся десктопним ПК, порти на передній частині кейса можуть бути знеструмлені. Таке відбувається, коли на етапі складання передню панель ПК не поєднали із загальною системою живлення. Виправити проблему можна в будь-якому сервісному центрі.