Люблю-куплю: як “розкусити” афериста на сайті знайомств

Сайти знайомств все більше набирають популярність по всьому світі. Знаходити собі пару онлайн вже не соромно, це стало звичною ситуацією.

Тим більше, що є багато хороших сервісів, для прикладу lifeinlove.com.ua зі зручним функціоналом, ефективною системою пошуку і великою кількістю користувачів. Але, на жаль, там можна знайти не тільки любов, а й потрапити в лапи шахраїв. Експерти розповіли, як розпізнати брехунів на сайті знайомств, і яких правил треба дотримуватися, щоб не потрапити на вудку аферистів.

Кінцева мета будь-якого шахрая - гроші, але способи їх отримання бувають різні: одні віддають перевагу швидкому невеликому заробітку, інші орієнтуються на великі суми і заради них готові довго працювати.

Якщо це швидкі гроші

Мета мисливця за швидкими грошима - якомога швидше втертися до вас в довіру, а потім попросити або обманним шляхом отримати потрібну суму. Як правило, такі аферисти живуть на потоці клієнтів, тому запідозрити недобре не складе труднощів. Всі повідомлення в такому випадку шаблони, вони не змінюються і ніяк не персоналізуються під жертву.

Якщо це довгострокові фінансові перспективи

За великими грошима часто полюють шлюбні аферисти. Одні ніколи не бачаться зі своїми «жертвами», а віддалено роками ведуть кілька «клієнтів», інші активно зустрічаються в реальності, знайомляться з родичами і навіть подають заяву в ЗАГС. Обчислити останніх особливо важко, але вони - рідкісний випадок, тому зосередимося на першому типі шахраїв.

Що повинно насторожити

Щоб заробити значну суму, аферистові доводиться одночасно спілкуватися з безліччю жінок. Писати кожній індивідуальне лист у нього немає ні часу, ні бажання, тому обчислити такого пройдисвіта не складе труднощів, потрібно тільки бути уважною. В першу чергу вас має насторожити, якщо:

- чоловік відразу ж наполягає залишити сайт знайомств і продовжити розмову за допомогою електронної пошти або соціальних мереж;

- в перші ж дні спілкування признається в любові;

- каже, що живе за кордоном, має громадянство іншої країни, прагнучи створити імідж заможного чоловіка, якому не вистачає тільки одного - коханої жінки;

- представляється людиною «романтичною» або секретної професії: капітан далекого плавання, спеціальний агент, військовий у відставці, співробітник ООН, Червоного Хреста і т. п .;

- його листи представляють монолог про себе і нескінченні визнання в любові, тоді як ваші питання залишаються без уваги;

6 простих правил

Щоб не потрапити на вудку інтернет-аферистів, дотримуйтесь  простих правил.

- перевіряйте інформацію. Тільки 15% користувачів сервісів для знайомств регулярно перевіряють інформацію про нових співрозмовникові в інших соціальних мережах. Якщо він ніде, крім сайту знайомств, не зареєстрований, то слід уважніше придивитися до такого кандидата - можливо, він не той, за кого себе видає.

Використовуйте пошук по фотографії: нерідко шахраї використовують знімки відомих в певних колах людей. Якщо користувач викликав підозру, перевірте, чи є він у списку шлюбних аферистів - його можна знайти на форумах і спеціалізованих сайтах.

- задавайте питання. Зверніть увагу на те, як вам відповідають. Зазвичай аферисти використовують шаблонні листи з чуттєвими зізнаннями в коханні, ігноруючи питання співрозмовника.

- не повідомляйте персональну інформацію. Шахраєві досить знати ваше повне ПІБ і телефон або адресу проживання, щоб провернути аферу. До особистого знайомства не повідомляйте вашу персональну інформацію. Не варто також висилати відверті фотографії, навіть якщо ви вже спілкуєтеся тривалий час. Шантаж з використанням таких знімків - один з найпопулярніших видів шахрайства.

- заведіть окрему сторінку в соцмережі і пошту. Для листування краще використовувати окрему поштову скриньку, телефон і аккаунт в соцмережі: так ви убезпечите себе від небажаних контактів і їх наслідків. Пам’ятайте, що по телефону і адресу електронної пошти можна знайти реальний аккаунт, тому якщо зважитеся ховатися, треба підійти до цієї справи з розумом.

Втім, персональні дані практично на всіх сайтах знайомств надійно захищені і не видно іншим користувачам.

- призначте зустріч. Шахраї не дарма пишуть, що живуть за кордоном: зустрічатися з вами вони не збираються, тому частина аферистів можна легко відсіяти, просто призначивши відеодзвінок по скайпу.

- не надсилайте гроші. Кінцева мета будь-якого шахрая - отримати від вас гроші. І способів для цього безліч. Якщо вас просять вислати гроші на дорогу, лікування, візи, кур’єрські послуги, доставку і т. п., не погоджуйтеся: швидше за все, ви спілкуєтеся з шахраєм.